Wednesday, December 9, 2009

OTVORENO PISMO PROGRAMSKOM VIJEĆU HRT-A


Posredovanjem akademika Josipa Pečarića

Datum: Wed, 09 Dec 2009 16:57:10 +0100


OTVORENO PISMO PROGRAMSKOM VIJEĆU HRT-A


Poštovani gospodo,


iznenađeni smo viješću po kojoj ste raspravljali o pokrenutom postupku razrješenja glavne urednice Informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak Srzić.


Utvrdili ste da je ravnatelj HTV-a Blago Markota (koga ste inače smijenili) pokrenuo postupak njezina razrješenja, te zaključili kako od Ravnateljstva o tom postupku treba tražiti mišljenje u roku od tri dana, a od Hloverke Novak Srzić očitovanje u roku od sedam dana. Ovaj zaključak donijeli ste jednoglasno.


Jasno nam je da niste uopće razmatrali dva pisma koja smo uputili HTV-u. Očito je da ste se time svrstali uz one o kojima pišemo u svom drugom pismu HTV-u:


„Zato je zaista nevjerojatno kako ljudi nasjedaju podvalama toga rigidnoga komunističkog "štaba" instaliranog na HTV-u, a koji čine Denis Latin, Aleksandar Stanković i mnogi pridošli drugovi.“


A da je to tako potvrdila je reakcija voditelja emisije „Nedjeljom u 2“ (27. rujna 2009.) Aleksandra Stankovića na skandaloznu izjavu njegova gosta Igora Mandića da je u 90.-tim godinama prošlog stoljeća, odnosno „nakon što su izbačeni iz ustava trećina Srba ili ubijena, trećina Srba raseljena, trećina lojalizirana i Pavelić mirno spava“.


Doduše, voditelj Stanković je nakon što je Mandić spomenuo Pavelića konstatirao da je Mandić „upotrijebio teške riječi kad je govorio o položaju Srba u Hrvatskoj nakon 1991. i usporedio to s naumom Ante Pavelića“, ali je nakon Mandićeva novog i odlučnog zaključka da je


„Tuđmanova politika išla za time da riješi srpsko pitanje u Hrvatskoj, isto kao što je Hitler htio riješiti pitanje Židova“, odnosno da je „na isti način Tuđman riješio pitanje Srba u Hrvatskoj“, izostala voditeljeva reakcija na tu izjavu.


Zar takva Stankovićeva reakcija zapravo ne pokazuje koga se može optužiti da „HRT nije katedrala već tamnica hrvatskog duha“,

što je glavna optužba protiv gđe Hloverke Novak Srzić?


* * * * * *


Zato Vas pozivamo, da umjesto zahtjeva za smjenom gđe Hloverke Novak Srzić razmotrite odgovornost g. Stankovića,

za ovakvo izjednačavanje suvremene Republike Hrvatske s nacističkom Njemačkom!

Njegovo nereagiranje je zapravo slaganje s takvom tvrdnjom, a to je kleveta najgore vrste kojom su povrijeđeni svi gledatelji HTV-a, isti oni koji su od države primorani vašoj televiziji plaćati «pristojbu». A HTV im to vraća ovakvim uvredama!


Već smo konstatirali da je sve to u funkciji predsjedničkih izbora, tj. u funkciji još većeg favoriziranja pojedinih predsjedničkih kandidata. To nam je pokazao i predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović, kojega otvoreno podržavaju čak i neki članovi Programskog vijeća, a koji je jedan od onih koje vaša kuća favorizira preko svake mjere i ukusa.


Naime, i on se uključio u zahtjeve za smjenom gđe Novak Srzić:


"svaki građanin koji je zadnjih mjeseci gledao HTV-ov središnji dnevnik mogao je i bez nekog velikog istraživanja zaključiti koga preferira gospođa Novak-Srzić".


Trebamo li vas podsjetiti da je upravo Ivo Josipović onaj kandidat kojeg je HTV postavio kao posljednjega u redosljedu nastupanja na vašoj televiziji. O tome se oglasilo i Hrvatsko kulturno vijeće:


„Iako smo već predugo svjesni bijede hrvatske demokracije ipak nismo očekivali da će se vladajući u Hrvatskoj usuditi dovesti u pitanje jednakopravnost kandidata u predsjedničkoj kampanji. U tom smislu najteža je situacija na HRT -u gdje se događa nastavak ideologijskih ratova nezamislivih na javnoj televiziji i na kraju sramotna programska podjela u redoslijedu nastupanja pojedinih predsjedničkih kandidata.


Treba li reći da je SDP-ov kandidat Josipović, inače izvan svake logike prezastupljen u svim medijima, dobio mogućnost da nastupi posljednji što je ozbiljna prednost do koje se dolazi ili sretnim ždrijebom (što ovaj put nije bio slučaj, barem ne javno) ili nepoštenim i zakulisnim favoriziranjem protiv kojega dižemo svoj glas zajedno s većinom hrvatskog naroda koja to isto gleda i osjeća.“


Hrvatskoj javnosti dužni ste objasniti, u najmanju ruku, na koji je način HTV dobio spomenuti redoslijed u predstavljanju kandidata.


S obzirom na ovakvo činjenično stanje, očito je da ste predložili smjenu gđe Hloverke Novak Srzić samo zato što smatrate da tzv. javna televizija treba dati potporu predsjedničkom kandidatu SDP-a.


U kontekstu, kako HKV kaže, „ideologijskih ratova“, trebali biste uzeti u obzir i sljedeću vijest:


„Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, osudila je u utorak promicanje komunističkih simbola u nekim zemljama članicama, spominjući kao primjer Sloveniju zbog imenovanja ulica po Josipu Brozu Titu i odlikovanja jednog dužnosnika bivše jugoslavenske tajne službe.

- U kontekstu 20. obljetnice demokratskih promjena u Europi, kada se demokratska Europa prisjeća važnosti događaja od prije dvadeset godina, zastupnička skupina EPP-a u Europskom parlamentu odbacuje sustavno ohrabrivanje promidžbe komunističkih simbola i diktatora u nekim zemljama članicama. Primjerice, u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, jedna ulica imenovana je po diktatoru Josipu Brozu Titu ove godine, a slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošli je tjedan odlikovao Tomaža Ertla, bivšeg šefa tajne komunističke policije UDBA - kaže se u priopćenju EPP-a.


- To nije samo revidiranje povijesti i stvaranje podjela u društvima, nego i postavljanje loših primjera za mlade naraštaje.

To usporava ozdravljenje društava što je ključni cilj dovršetka tranzicije prema demokraciji. To šalje posebno negativnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i mlađim naraštajima - ističe šef zastupničke skupine EPP-a Joseph Daul.


- Žalimo zbog odlikovanja bivšeg šefa tajnih službi Slovenije. To je kao da ste odlikovali čelnika STASI-a u istočnoj Njemačkoj - zaključuje Daul.“


Ponovo ćemo Vas podsjetiti da na upozorenje dano u našemu drugom pismu:


„U općoj zbrci koja se ovih dana odvija na HTV-u (da li slučajno upravo sada pred izbore?) to zanimljivo društvance vidi svoju priliku da zauzme Informativni program HTV-a i tako bitno odredi tijek i ton izbora za Predsjednika Republike Hrvatske, a jednako tako i za nešto kasnije parlamentarne izbore.“


U tom kontekstu prirodno se nameće zaključak da HTV preferira Iva Josipovića koji je bio član SK još od 1980. godine (prema „Slobodnoj Dalmaciji“ od 31. 10. 2009. u Partiju je ušao zbog tuge za Titom), zbog njegova mišljenja kako je Tito pozitivna ličnost (vidjeti Index.hr, utorak 16. rujna 2008. - prenio Portal Dragovoljaca Domovinskog rata RH 8. prosinca 2009.):


„Ne bih mogao odgovoriti je li on bio heroj ili zločinac, jer to su preopćenite kvalifikacije. Imao je svoje i dobre i loše strane, ali on je za mene u konačnici pozitivac,“


Jeste li se i vi napadima na gđu Hloverku Novak Srzić, zapravo uključili u borbu za HTV koja će isključivo biti dostupna zagovornicima lika i djela jednog od najvećih zločinaca dvadesetoga stoljeća?


Uvjereni smo da naše pismo u sadržajnom smislu ima potporu ne samo nas potpisnika (a potpisali smo i nedavno pismo sličnoga sadržaja), nego i velikog dijela naroda koji sa zaprepaštenjem promatra drsko vrijeđanje najdubljih hrvatskih osjećaja, koje već predugo traje bez ikakvih sankcija odnosno posljedica po one koji to čine.


I, umjesto da se postavi pitanje čudne i problematične djelatnosti jednog Stankovića ili Latina na HRT-u, postavlja se problem Hloverke Novak-Srzić,


a u tu prozirnu hajku ukljućuje se javno, ništa manje nego i jedan predsjednički kandidat (Ivo Josipović), što je skandal nezabilježen u svijetu demokracije.


Ovo je slućaj koji ukazuje da je demokracija u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena.


Upozoravamo stoga članove Programskog vijeća da stanu u obranu krvlju stečene demokracije, koja, nažalost, upravo na HRT-u pokazuje dramatične oblike ugroženosti.


Zagreb, 9. 12. 2009.


Podršku ovom Otvorenom pismu potpisuju:


Ivan Balić, službenik

Andrija Baltić, dipl. ing.

Ante Bevanda, Cleveland, SAD

Marica Bevanda, Cleveland, SAD

Mr. sc. Nikola Bičanić

Vlatko Bilić, dipl. ing. arh.

Pero Blazević, Cleveland, SAD

Gojko Borić, novinar i publicist

Andrijana Brekalo, dipl. ing.

Tvrtko Brekalo, dipl. iur.

Ivica Brešić, mag. oecc.

Anton Bruketa, poduzetnik, Cleveland, SAD

Joso Cindrić, Cleveland, SAD

Mr.sc. Ferdo Colak, prof. (Njemačka)
Davor Cvitanić, dipl. ing. 
Fanika Cvitanić, dipl. ing. 

Joško Čelan, novinar i publicist

Tihomir Čuljak dipl.eoc.
Jadranka Čuljak-Duvnjak, odvjetnica

Prof dr.dr.h.c. Nikola Debelić

Julije Derossi, književnik
Zlata Derossi, prof.

Davor Dijanović

Franjo Dragaš, Hrvatski Institut za Preporod Kulture; Filip-Jakov

Tomislav Držić, prof., novinar i urednik "Hrvatskog lista"

Prof. Malkica Dugec, hrvatska pjesnikinja

Ante Duvnjak, ing. građ.

Drago Duvnjak, dipl. ing.

Ivo Dužević, dr. med., psihijatar, psihoterapeut

Dunja Gaupp, menađer prodaje

Osvin Gaupp, dipl. el. ing.

Ivo Gelo, Cleveland, SAD

Stana Gelo, Cleveland, SAD

Danica Glavaš

Vlado Glavaš

Frano Grbavac, poduzetnik

Mate Grbavac, student

Dr. sc. Branko Hanžek

Petar Hinić, Hrvatska kulturna zajednica, Stuttgart

Anđela Hodžić, ing. informatike

Elamer Hodžić, student

Branko Hrkač, sam. lik. umjetnik

Kornelija Ivoš, službenica 
Dr. sc. Zvonimir Janović, sveučilišni profesor u m.
Dr. sc. Milan Jelić, ekonomist u m., Argentina

Tomislav Jurkić, dipl. ing.

Ivan Katić, industrijalac, Cleveland, SAD

Slavko Katić industrijalac, Cleveland, SAD

Ivan Klarić, umirovljenik, Zagreb

Nedjeljko Kovacavić, Cleveland, SAD

Mate Kovačević, novinar i publicist

Tomo Kucinić, Cleveland, SAD

Ruža Kutleša prof.

Prof. Ive Livljanić, hrvatski veleposlanik u m.

Mario Mađer, dipl. ing.

Blažena Magdić
Ivan Magdić, umirovljeni časnik HV

Marija Markić, CTC

Slobodan Markić, P. Eng.

Jela Medvidović-Grbavac, obrtnik

Nikola Mulanović, umirovljenik

Ivo Paradžik, umirovljenik

Andrija Marić, poduzetnik, Cleveland, SAD

Ivo Masina, Cleveland, SAD

Milka Masina, Cleveland, SAD

Marko Milinković, Varaždin

Petar Mladinić, prof.

Ninoslav Mogorović, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva 'Krasna zemljo'

Michael Pack, za Hrvatski Svjetski Kongres – UK

Josip Papković

Ankica Pečarić, prof.

Akademik Josip Pečarić

Dragutin Perić, Cleveland, SAD

Mr. sc. Marina Periša, prof.
Alojzije Petračić, umirovljenik
Prof. dr. sc. Ivan Petrović, Predstojnik Zavoda

Akademik Stanko Popović

Damir Primorac, Belgija

Mile Radas, Cleveland, SAD

Jela Radas, Cleveland, SAD

Ivo Radeljak, Cleveland, SAD

Ing. Nijo Radočaj, industrijalac Cleveland, SAD

Nedjeljko Razov, Cleveland, SAD

Sonja Razov, Cleveland, SAD

Dr. Stjepan Razum
Milan Ribičić, dr. vet. med.

Božidar Ručević, dipl. ing.

Neda Sarić-Rosandić, veleposlanica Cleveland, SAD

Ante Susnjara, Cleveland, SAD

Barbara Stanić, pjevačica

Stjepan Jimmy Stanić, estradni umjetnik

Jaroslav Stučka, umirovljenik

Ante Šare, dipl. ing. el., sveučilišni nastavnik u mirovini i Predsjednik HUV-a

Oskar Šarunić, novinar i snimatelj

Mijo Šimić, dipl. ing.

Mr.sc. Ljubomir Škrinjar

Mr. sc. Đuro Škvorc

Ivana Tanovitski, prof.

Željko Tomašević, dipl. iur, pričuvni časnik HV 

Damir Tučkar, dipl. ing.

Franjo Valentić, Cleveland, SAD

Zdravko Vlaić, dipl. ing.

Prof. dr. sc. Zlatko Vrljičak

Daniel M. Zakarija,dia,aia (Chicago)

Marija Zelic-Artuković, dipl. ing. 

Drago Zovko, dipl. iur.

 
                                                         i Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.


 (koji ovaj tekst postavlja na svoj i svehrvatski blog!) 

No comments: