Monday, December 6, 2010

Otvoreno pismo udruge "Volim Hrvatsku - ne u EU" - Prekinimo medijsku blokadu HRT-a

Otvoreno pismo udruge

"Volim Hrvatsku - ne u EU"

- Prekinimo medijsku blokadu HRT-a

6. prosinac/dec. 2010.g.

Poštovani,

Molim da objavite ovo važno otvoreno pismo, koje simbolično označava kraj petnaestogodišnje medijske blokade po pitanju ulaska Hrvatske u EU. Mi političke i medijske subjekte ne molimo za ovu raspravu, niti apeliramo, već otvorenu medijsku raspravu zahtjevamo po slovu zakona. Ako se ovaj naš zahtjev iz najviših instanci ne prihvati, slijede veliki prosvjedi i sudske tužbe.

S poštovanjem,

Romano Sole

P.S. Molim da ispod pisma objavite oba teksta iz privitka, jer tek kad se pročitaju oba teskta, shvati se cjelina naše inicijative.

* * * * * *

Udruga "Volim Hrvatsku"

Tkalčićeva 33

10000 Zagreb

jako@volim-hrvatsku.hr

Uprava HRT

Prisavlje bb

10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za sastanak o pokretanju Rasprave o pridruživanju Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zahtjevom da održimo sastanak o navedenoj temi, i to u sastavu v.d. ravnatelj HTR-a i/ili v.d. ravnatelj HT i v.d. ravnatelj HR te predstavnik Programskog vijeća HRT-a, dok će s naše strane sudjelovati niže potpisani predstavnici udruge Volim Hrvatsku. U nastavku ćemo u nekoliko rečenica obrazložiti razloge održavanja sastanka, za koji inzistiramo da se održi u narednih 15-ak dana.

Obrazloženje:

Temeljem Zakona o Hrvatskoj Radioteleviziji, koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 7. veljače 2003., broj: 01-081-03-534/2:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/304950.html

mi, članovi udruge «Volim Hrvatsku», koja na informativnoj razini objedinjuje Udruge i istaknute osobe iz javnog života RH, tražimo pokretanje javne rasprave o korisnosti ili štetnosti pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

U Zakonu između ostalog stoji:

".....(2) U ostvarivanju programskih načela, HR i HTV će osobito:

informirati javnost o političkim, gospodarskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim, ekološkim, športskim i drugim događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu, te osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa,......."

Budući da bi takva javna rasprava trebala dati objektivan prikaz, predlažemo Vam da u ciklusu od nekoliko emisija sudjeluju istaknuti predstavnici hrvatskog javnog života, i to tako da mišljenja budu suprotstavljena te da zagovornici i protivnici pristupa u Europsku Uniju imaju po dva predstavnika u svakoj emisiji. S obzirom da smo se već etablirali kao jedini zagovornici odricanja od zablude i obmane zvane „ulazak u EU kao opcija bez alternative“, inzistiramo na tome da upravo mi, kao aktivan čimbenik, sudjelujemo u odabiru sugovornika koji će zastupati mišljenje protivnika ulaska Hrvatske u EU.

U jednoj od emisija, po mogućnosti posljednjoj u nizu, svakako bismo predložili svoje kandidate - zastupnike naših stajališta protiv ulaska u EU. Htjeli bismo i da u emisiji sudjeluju predstavnici Vlade te oporbenih stranaka.

Kako je riječ o zaista sudbonosnoj temi za našu Domovinu, zahtijevamo da se takva rasprava obvezno održi. Ukoliko na zahtjev za sastanak ne dobijemo odgovor ni mogućnost realizacije, morat ćemo izvijestiti javnost o stanju slobode govora, ako je potrebno i plaćanjem javnog oglasa u dnevnom tisku.

S poštovanjem,

nadstranačka inicijativa i udruga

Volim Hrvatsku

Roko Šikić - suosnivač i predsjednik

Tomislav Capar – suosnivač i dopredsjednik

Romano Sole - član izvršnog odbora

Emil Čić – član savjeta udruge

Zahtjev za održavanje sastanka šaljemo na uvid:

· Predsjednik Republike Hrvatske, n/r gosp. Ivo Josipović

· Predsjednik Sabora Republike Hrvatske, n/r gosp. Luka Bebić

· Ustavni sud Republike Hrvatske, n/r gđa. Jasna Omejec

· Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, n/r gđa. Jadranka Kosor

· Državno odvjetništvo Republike Hrvatske n/r gosp. Mladen Bajić

· Svi mediji

* * * * * *

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE I JAVNOST


Zahtjev za sastanak s rukovodsvom javne televizije s temom pokretanja javne rasprave o pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji


Kršenje zakona uvijek i nužno počiniteljima donosi kaznene posljedice, no izbjegavanje javne rasprave o temi sudbonosnoj za budućnost Hrvatske odgovornost je koja ne može biti prepuštena volji privremene uprave ili uređivačkoj politici urednika HRT-a. Na temelju Zakona o Hrvatskoj Radioteleviziji koji je donio Hrvatski sabor, mi, članovi udruge „Volim Hrvatsku“, koja na informativnoj razini objedinjuje udruge i istaknute osobe iz javnog života Republike Hrvatske, inzistiramo na pokretanju javne rasprave o korisnosti ili štetnosti pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji.


Pozivamo sve društveno svjesne čimbenike, pojedince, udruge i sve druge subjekte da se pridruže našem pozivu za pokretanje rasprave. Pozivamo da odgovornim javnim djelovanjem potaknete medije i političke stranke da se odreknu moderiranja političkog prostora sa svrhom stvaranja slike da ulazak Hrvatske u EU nema alternativu. Ono što prema našem argumentiranome mišljenju nema alternativu je suverena Hrvatska.


U privitku se nalazi tekst zahtjeva koji je poslan na ruke privremenoj upravi HRT-a i na znanje:


· Predsjednik Republike Hrvatske, n/r gosp. Ivo Josipović

· Predsjednik Sabora Republike Hrvatske, n/r gosp. Luka Bebić

· Ustavni sud Republike Hrvatske, n/r gđa. Jasna Omejec

· Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, n/r gđa. Jadranka Kosor

· Državno odvjetništvo Republike Hrvatske n/r gosp. Mladen Bajić

· Svi mediji


Nadstranačka inicijativa i udruga

Volim Hrvatsku

No comments: