Friday, December 24, 2010

Tko je i kako pljačkao novu Hrvatsku Državu

Ipress.hr/HDZ-ovih 11 milijardera/ Objavljeno: 20.12.2010.

HDZ-ovih 11 milijardera

(slijedi opširniji prilog Ante Rokova Jadrijevića)


Čak 11 tvrtki koje su povezane s čelnim ljudima HDZ-a, a koje su od 2004. do 2009. godine poslovale s državom, javnim ustanovama i poduzećima, uprihodovale su za HDZ-ove vladavine ukupno 6,4 milijarde kuna!

Naime, zajedničko je svim tim tvrtkama to što imaju izravnu poveznicu s nekim od HDZ-ovih čelnika. Gotovo sve te tvrtke su do kraja 2003. imale vrlo skromne prihode, neke od njih nisu ni postojale, ali od 2004. počinje njihov strelovit rast, otkriva Večernji list.

Tako je najveći rast prihoda i najveću zaradu od dolaska HDZ-a na vlast imala tvrtka 'Skladgradnja' Slavena i Joze Žužula. Kao podizvođači radova u cestogradnji u zadnjih sedam godina stekli su ukupno 1,44 milijarde kuna.

Slijedi tvrtka 'Dinarik', koja je donedavno bila u vlasništvu Ferdinanda Mikulića, brata bivšeg člana uprave HAC-a Milivoja Mikulića. Tvrtku se, inače, povezuje s ministrom Božidarom Kalmetom, a uprihodila je 482,4 milijuna kuna.

Treći je 'Trgoingrad', u vlasništvu Damira Hrupeca, kojeg se rodbinski povezuje s ministrom Kalmetom, piše Večernjak. Ta tvrtka iz Svetog Ivana Zeline je zahvaljujući građevinskim poslovima u Zadru uprihodila 228,5 milijuna kuna.

I zadarska tvrtka D&Z, koja je do 2004. bila u suvlasništvu Zdravka Livakovića, a potom u vlasništvu Davora Uglešića, od 2004. je zaradila ukupno 57,5 milijuna kuna.

Moćni IGH, u kojem ministrica Marina Matulović Dropulić ima oko 1800 dionica, je pak u istom periodu uprihodio 3,7 milijardi kuna.

Unosan biznis s marketingom

Nisu loše prošle ni tvrtke koje su se bavile marketingom i oglašavanjem. 'Fimi media' je na poslovima s državnim tvrtkama, pod HDZ-ovom vladavinom, uprihodovala ukupno 180 milijuna kuna.

Tvrtka 'Massol' u vlasništvu Ivana Solde, a koju se povezuje s Ratkom Mačekom, zaradila je 95,5 milijuna kuna.

Tu je i 'Spektar produkcija' u vlasništvu Vedrana Dragojevića, koje je, navodno, tajni suvlasnik Ante Bebić, sin Luke Bebića. 'Spektar produkcija' je zaradila 33,5 milijuna kuna. Ante Bebić je pak formalni suvlasnik tvrtke B1 Plakati, koja je od 2004. godine zaradila 114,6 milijuna kuna.

Tvrtka 'Lotos Trgovina', u vlasništvu Igora Jarnjaka, sina Ivana Jarnjaka, zaradila je 74,4 milijuna kuna, otkriva Večernjak. Slijedi tvrtka 'Intermax', u vlasništvu Luke Mihaljevića, inače zeta Marija Zubovića, koja je uprihodila 31,2 milijuna kuna, prenosi Net.hr

* * * * * *

Prilog Ante Rokova Jadrijevića

Tko je i kako pljačkao novu Hrvatsku Državu

(1.dio – slučajevi ministra Kalmete i ministra Čačića)

Prije točno godinu dana, točnije 11. dec./prosinca 2009., u Hrvatskom državnom Saboru je bio odbijen zahtjev Milanovićevog SDP (stranke demagoških promjena, infantilne stranke neprirodnih i protuprirodnih 'ljudskih prava') za smjenom ministra prometa, mora i infrastrukture, Božidara Kalmete iz HDZ-a.

Sačuvali smo veliki cjelostranični članak dvoje solidnih novinara riječkog Novog lista Zlatka Crnčeca i Dražena Cigleničkog, pod naslovom 'HDZ branio Kalmetu kao heroja borbe protiv korupcije' od 12. prosinca 2009.g., iz kojega – kao podsjetnik (!!) – prenosimo neke ključne argumente.

'SDP je smjenu ministra Kalmete zatražio zbog niza afera u Kalmetinu resoru, od kojih je zadnja bila pritvaranje čelnih ljudi državne tvrtke 'Hrvatske autoceste' zbog pretplaćene cijene za bojanje dvaju tunela' (završen citat).

Radilo se o aferi 'Skladgradnja', građevinskoj tvrtki Slavena i Joze Žužula, i njenog kriminalnog, odnosno enormno preplaćenog ponovnog bojanja dvaju tunela. Zbog toga je Željko Jovanović, nova politička zvjezda riječkog SDP-a, u Hrvatskom državnom Saboru tražio Kalmetinu 'političku odgovornost'.

Citat: 'Ministar je politički odgovoran za teške kriminalne i koruptivne radnje. Stvorio je koruptivnu spregu između njegovog ministarstva, HAC-a, HC-a, IGH i niz drugih interesnih tvrtki. Ta je sprega poslova u cestogradnji vodila izigravanju propisa i namještanju natječaja...' rekao je Jovanović.

Jovanović je optužio i bivšeg premijera Ivu Sanadera da je 'isprepleo mrežu korupcije, kao svoj model upravljanja'.

Neizbježna kao i Kajin, 'Vesna Pusić je upitala kome je trebalo otići milijardu kuna iz afere Bechtel, te zašto je u Kalmetinih šest ministarskih godina dužni kilometar autoceste poskupio s 4,25 na 17 mijuna eura, te zašto je na koridoru V-c investicija probijena za 103 posto, a na Dalmatini za 68 posto. Pusić je naglasila da se u HAC-u od 2004.g. svaki dan zapošljavao po jedan čovjek, te da je ta tvrtka s 1.900 narasla na 3.000 zaposlenih, unatoč tri puta manjem intenzitetu izgradnje'.

* * * * * *

Ministar Božidar Kalmeta je održao prethodno dato obećanje da će u Saboru odgovoriti na sva zastupnička pitanja. 'On je odbacio oporbene tvrdnje da su zadnjih šest godina višestruko porasle cijene, te ustvrdio da su novoizgrađene dionice (od Prgometa do Šestanovca i dionica do Ravče, op. A.R.J.) zahtijevale dodatne radove (i odvojne ceste prema moru, recimo od Splita do Dugopolja, te Šestanovca do mjesta Dupci kod Brela, te od Vrgorca do Drvenika kod Zaostroga! op. A.R.J.).

'Ministar Božidar Kalmeta je dodao da su dvije primjedbe koje je na poslovanje HAC-a dala Državna revizija bile baš na dionice izgrađene bez ikakvih dozvola za ministarskog mandata Radimira Čačića' (!!, op. A.R.J.).

Citat: 'Ne može se reći da je kilometar autoceste tada koštao (samo) 4,2 milijuna eura, jer je novoj HDZ-ovoj Vladi 2004.g. - s Čačićeve pozicije ostavljeno dvije milijarde kuna duga, rekao je Kalmeta'.

Interesantno, Vesna Pusić se na to nije ponovo oglasila! Nije ni navodni 'budući ministar' Željko Jovanović iz Rijeke.

'Kalmeta je naglasio da se ne može uspoređivati cijena kilometra autoceste na različito konfiguriranim terenima, te naglasio da je izgradnja autocesta u Hrvatskoj među najjeftinijima u Europi' (završeni svi citati).

Podsjetimo: bivši ministar graditeljstva u Račanovom Vladi narodnih izdajnika, Rade Čačić je preuzeo gradnju hrvatskoh autocesta od svog HDZ-ovog prethodnika dr. Jure Radića i to na ravničarskim dionicama od južnog izlaza iz tunela Mala Kapela kod Jezerana pa preko Otočca i Gospića do sjevernog ulaza u tunel Sveti Rok, te od Maslinice do Prgometa, ponad Trogira. Dakle, kroz ravničarske predjele Like i Ravnih kotara, te Boraje ponad Šibenika.

Prema tome, itekako je u pravu HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta.

Drugo je, pak, sasvim drugo pitanje Radićev IGH i ministrica graditeljstva i (itd.) Marina Dropulić-Matulović i njihov pljačkaški poduhvat oko gradnje Pelješkog mosta. Cijena gradnje tog mosta je desetak puta podizana i to s neshvatljivom brzinom i lakoćom (!!), jer što je bila viša cijena, za toliko su bile više provizije Sanaderu i njegovom pljačkaškom krilu HDZ-a! No, znakovito je da je o svemu tome 'mudro' šutio Sanaderov kompanjon i prijatelj Mladen Bajić, šef DORH-a! A s njim su bili kompanjoni i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić i bivši predsjednik Sabora (i sadašnji najveći moćnik u Državi!) Vladimir Šeks! A to ni Aleksandar Veliki – Makedonski ne bi mogao raspetljati. Znači, netko će uskoro morati izvaditi svoj mač iz korica!

A ja ponovo – nakon 35 godina - ponovo sanjam Robespierre-a i njegovu giljotinu na Place Vendome u Parizu!

Ante Rokov Jadrijević, publicist

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: