Tuesday, September 20, 2011

Crni fondovi!? Ma, dajte

Vecernji.hr/Ivanka Toma/15.rujan 2011 /

Ivanka Toma

Crni fondovi!? Ma, dajte

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks praktično do jučer nisu imali pojma o crnim fondovima i pljačkanju države?!

(slijedi opširan i oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Before You believe half the story, get the whole story!“)

Je li ikomu u HDZ-u neugodno ovih dana? Postoji li u vrhu te stranke osoba koju je barem na trenutak bilo stid što su nas toliko pokrali?

Ni govora! Jedino što se iz prvih redova partije na vlasti može čuti je da nitko ništa nije znao, a da je sav lopovluk aranžirao bivši premijer i predsjednik te stranke Ivo Sanader.

Zar je moguće da je Sanader jedini kriv za crni fond, jedini odgovoran što su se sustavno reketarila državna poduzeća, što su se poslovi na natječajima namještali ljudima koji su dio pokradenog kolača vraćali natrag u HDZ?

Ovoga je časa pola vlade pod istragom ili joj se sudi (Sanader, Polančec, Kirin, Rončević, a navodno se u kontekstu odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe preispituju još Vukelić, Jarnjak i Bačić),

a Jadranka Kosor i Vladimir Šeks praktično do jučer nisu imali pojma o crnim fondovima i pljačkanju države?!

Uzmimo da je to istina. Da Kosor zaista nije imala pojma odakle novac za pjevače u njezinoj kampanji, koliko su koštali i odakle su plaćeni plavi šuškavci koji su se masovno nosili u kampanji, da uopće nije uočila poplavu veleplakata s kojih nam se smješkala...

Uzmimo da Kosor nije čitala novine, niti gledala televiziju i da joj je potpuno promaklo da GONG i mediji ukazuju na veliki nerazmjer između sredstava koje su prijavili kao trošak u kampanji i cijene oglasa, nastupa i svega ostalog što je tijekom izborne promidžbe predstavljeno biračima.

Ako zaista ništa od toga nije znala ni vidjela, tek ta činjenica ne govori ništa dobro o Jadranki Kosor. Od osobe koja je godinama u vrhu najmoćnije političke stranke u zemlji, koja se natjecala za funkciju predsjednice države, te konačno postala premijerka i nositeljica izvršne vlasti, očekivao bi se barem minimum interesa za to koliko je novca potrošeno na njezine političke ambicije i kakvo je podrijetlo toga novca. Ako je za takvo što nezainteresirana, onda je krajnje bahata i bezobrazna, a ako pak nije vidjela nešto što je očito, onda ima problem koji iz pristojnosti nećemo komentirati. Tek opaska - ta gospođa nam je premijerka.

Uostalom, kao da je otkriće da se iz crnog fonda financirala kampanja J. Kosor nešto novo. Pa cijelu godinu se govori, piše, istražuje i bilježi u USKOK-u o crnim fondovima, o tome kako se preko Fimi medije isisavalo novac iz HEP-a, objavljivani su gotovo književni tomovi o tome kako se kralo u HAC-u, znamo ključne detalje o tome kako je prodana Pliva i znamo da je posljedica toga to da je Pliva postala pogon punionica lijekova, a Plivini znanstvenici dobili su cipelom u dupe, znamo kako i zašto su nam u nepovrat otišla brodogradilišta, znamo kako je prodana Ina...

I što od svega toga? Ništa! Da je vladajuća elita koja je za sve to odgovorna imala bar malo morala, raspisala bi izvanredne izbore još prije godinu i pol i pitala birače ima li legitimitet da i dalje vlada. Ali ne! Dobili smo novu ministricu financija koja nas je dodatno zadužila, mjesecima smo plaćali harač, PDV nam je 23 posto, što nema nitko u regiji, niti ijedna zemlja u Europi do Skandinavije.

Sve to, međutim, nije važno. Kosor tvrdi da živimo sve bolje, a da o milijunima kuna i eura pokradenima u aranžmanu Ive kojeg je donedavno slijedila nema pojma.

Ali lako to što Kosor ni o čemu nije imala pojma. U Hrvatskoj nema institucije u kojoj bi se sve ove godine išta posumnjalo. Estradnjaci pjevaju na sve strane, ali nema te Porezne uprave koja bi pitala jesu li mukte otvarali usta ili za honorar na koji bi platili porez.

Navodno imamo Ured za sprečavanje pranja novca, ali on nije uočio ništa sumnjivo, iako se pokradeni novac prelijevao na inozemne račune (afera Podravka, Ježićevi računi preko kojih je išla provizija za Inu, afera Brodosplit...).

Imamo i HNB, ali guverner Rohatinski brine se samo za tečaj, imamo i devizni inspektorat, razne inspekcije...

Nitko, kao i premijerka, ništa nije znao. Isto je bilo i devedesetih kad su u HDZ-u tvrdili da u Hrvatskoj nema mafije.

Ivanka Toma

Večernji list

* * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Before You believe half the story, get the whole story!“

Prije svega, držim da je znana novinarka Ivanka Toma napisala jedan odličan tekst.

Međutim, da bi bio i izniman, valjalo bi ga barem malko dopuniti. A to i jest svrha ovog mog

komentara.

Naime, u gornjem članku nije ništa rečeno koja je bila najvažnija uloga Sanaderovog

'crnog fonda' i kamo je sve otišao novac iz njega. A to je bilo kupovanje izbora. I to na isti ili vrlo sličan način na koji je i druga strana – SDP, uz pomoć Mesićevog Pantovčaka i DIP-a (Državnog izbornog povjerenstva), odnosno predsjednika Vrhovnog suda R.H. gosp. Branka Hrvatina'kupovala izbore' ! Naime, radilo se o onih više od pola milijuna neregistriranih izbornih listića DIP-a na prethodnim i nekim drugim izborima! A s njima i pokvarenim izbornim zakonom (odnosno sustavom!), kojim su se također kupovali zastupnici nekih labavijih političkih stranaka, kao i nacionalnih manjina. U tome je glavna stvar!

Krenimo redom. Kako je Sanader 'kupio' Furia Radina – zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj? Tako što je za njegovu suprugu Helenu Štimac – Radin hohštaplerski obećao (i kasnije ostvario!) novo i posve nepotrebno džabalebareško radno mjesto (odnosno vrlo dobro plaćenu sinekuru).

Kako je Sanader 'kupio' dr. Milorada Pupovca – vođe i zastupnika Srba u Hrvatskoj? Tako što mu je obećao brojne iznimne i nečasne privilegije za njegov 'narod' u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Slično kao i njihov K-Radimir Čačić, koji im je u vrijeme Račanove Koalicije narodnih izdajnika obnovio 35.000 ratom oštećenih kuća (od kojih barem trećina nije pretrpila nikakva ratna oštećenja), a u kojima već osam godina nitko ili skoro nitko ne stanuje. Sanader je dr. Pupovcu čak obećao gradnju novih kvartova u Vukovaru i u blizini Rijeke, na Viškovu. Jer je to volja ZOG - Nadvlade iz Londona! Ali to nije sve!

Kako je hohštapler Sanader 'kupio' opskurnog novinara i vlasnika EPH Ninoslava Pavića i kako je taj tajni sporazum s njim i njegovim gospodarima u Njemačkoj servisirao do kraja? Osim što mu je poklonio splitsku novinsku prostitutku ' Slobodanku', Sanader je ukinuo i porez na novine, e da bi njegove novinarske prostitutke poštedile hohštaplera Sanadera svojih oštrijih kritika!

Sanader je pokušao 'kupiti' i našeg bivšeg Ciganina – Predsjednika Stipu Mesića (činilo

se da je bio uspio u tome!), ali ga je nenadmašni prevrtljivac Mesić na kraju nasamario, čim

je u lipnju 2009.g. Sanader javno zaprijetio Mesiću istragom USKOK-a .... Mesiću su

tada hitro priskočili u pomoć iz londonskog MI-6, koji je u Hrvatskoj imao svoje brojne tajne

agente, a koji su gotovo slobodno 'šetali' Hrvatskom, kao i svoju odabranu tajnu skvadru

novinara, koja je spremno 'servisirala' Mesića (Ivanka Toma dobro zna njihova imena!). Tako

je Mesiću na kraju ostala kraljevska apanaža do kraja života – u vidu iznimno visoke

predsjedničke mirovine od 35.000 kuna i prezidencijalne rezidencije s poslugom i

tjelesnim čuvarima...., danas svima poznata priča, koje se nikad ne dotiče novinarka Ivanka

Toma!

Sanader je šutke podmirivao iznimno visoke troškove Mesićevih Predsjedničkih dvora

na Pantovščaku (i to velikim dijelom iz 'crnih fondova' njegove Vlade!), kao i bezbrojna

Mesićeva predsjednička skitanja i čergarenja svijetom i to s njegovom vrlo brojnom

udbaškom svitom s Pantovčaka. A sve je to papreno koštalo! I upravo je na tom mjestu pukla

'ljubav' između Sanadera i Mesića! A o tome i takvim 'crnim fondovima' nam nikad neće

pisati novinarka Ivanka Toma!

A o 'Aferi Brodosplit', koju spominje novinarka Ivanka Toma, aferi koju nam je

podvalio Riječki svemoćnik Slavko Linić – što o tome zna novinarka Ivanka Toma? Vrlo

malo ili skoro ništa! A ja sam o tome opširno pisao još 2006.g. i to je (jedini) objavio hrvatski

'Fokus' – kojeg je kasnije – gle čuda – zabranio sam hohštapler Sanader! Stoga ću sutra taj

svoj veliki tekst objaviti na mojem pomoćnom blogu OHRANA Semper Paratus, kao

dopunu ovom komentaru!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: