Saturday, October 8, 2011

Tasmanska humanitarka: Presuda generalima je sudska farsa bez dokaza

Vecernji.hr/6.list./okt. 2011.

Tasmanska humanitarka: Presuda generalima je sudska farsa bez dokaza

Književnica tvrdi: Generali su optuženi na temelju teorija zavjere, a ne činjenica.

Mishka Gora živi u Tasmaniji sa suprugom i troje djece (Foto: Privatna arhiva)


– Haaški proces generalima Gotovini i Markaču, koji je sada u žalbenom postupku, od početka do kraja bio je farsa.

Presuda hrvatskim generalima donesena 15. travnja proglašava krivima za zločine protiv čovječnosti one koji su akcijom Oluja od masakra spasili desetke tisuća Bošnjaka. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač optuženi su na temelju teorija zavjere, a ne uz racionalnu procjenu dokaza.

Sudeći prema presudama, sucima očito nije bilo nužno dokazati da su Gotovina i Markač osobno počinili zločine za koje ih osuđuju, nego su zaključili da su generali bili dio “udruženog zločinačkog pothvata”. Tim se riječima tasmanska humanitarka, književnica i fotografkinja Mishka Gora za australski internetski magazin oštro suprotstavila radu Haaškog suda i nepravomoćnim presudama Gotovini i Markaču.

Uvjerila se u strahote rata

– Od 1991. do 1995. godine radila sam kao humanitarna djelatnica UN-a na području bivše Jugoslavije i uvjerila se u strahote rata. Nemam posebnu etničku privrženost nijednom narodu u sukobima, ali smatram da se istina mora otvoreno govoriti jer Gotovina i Markač nisu samo oslobodili dio Hrvatske. Oni su spasili ljude u Bihaću od sudbine koju su doživjeli Bošnjaci u Srebrenici, a to je bila osnova za budući mir na Balkanu – komentirala je Gora za Večernji list.

Mishka Gora upozorava da suci u Haagu nisu uspjeli prikazati valjane dokaze za udruženi zločinački pothvat te su pogrešno analizirali odlazak Srba iz Krajine, nazvavši to etničkim čišćenjem, iako postoje dokazi da su Srbi napuštali svoje domove već uoči početka vojno-redarstvene akcije Oluja i to nakon naredbe srpskog vodstva.

Nestalo 95 izvještaja

Gora je zaključila je da su haaški suci ignorirali činjenicu da je Hrvatska imala poticaj međunarodne zajednice za pokretanje operacije Oluja, te da je američki predsjednik Bill Clinton osobno pozdravio tu akciju koja je bila začetak procesa završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– Važno je naglasiti da je iz europskih arhiva nestalo 95 izvješća iz Oluje koja su potraživali i branitelji generala Gotovine – upozorava Mishka Gora.

Autor: Jadranka Jureško Kero

1 comment:

Cheap Flights said...

The metropolis of Los Angeles is a beautiful one. It bends plenty of people from around the world to visit the city by getting cheap flights to Los Angeles from their hometowns. The major attractions of the city are its beautiful parks namely the Exposition Park, the Griffith Park, the Japanese Garden and Orcutt Ranch Horticultural Cen
Flights to Los Angeles |Vancouver Flights| Cheap Flights Tickets