Saturday, October 17, 2009

Uvedimo u naš Ustav princip „dvostruke većine“ !!


AMAC – Hrvati: Sabor o Vladinim izmjenama Ustava 14. listopad 2009.


Komentar: Ante Rokov Jadrijević


Uvedimo u naš Ustav princip „dvostruke većine“ !!


Predložio bi nešto krucijalno važno (što mi nije bilo dozvoljeno predložiti jutros, 17. list. ove 2009.g. u emisuji HR1 "U mreži Prvog" bahate voditeljice Milene Jukić Ugrin):


Uvedimo u naš novi Ustav princip "dvostruke većine" (pojam koji je Njemačka uspjela ugraditi u "Lisabonski dogovor"/Ustav EU-a, a koji znači da je svaki budući referendum u EU validan samo ako ako se poštuje minimum od 55:45 posto glasova za prolaznost refenrenduma, u slučaju tijesnog ishoda!). Time bi se izbjegle sve češće sumnje u rezultate izbora u Europi, a i na referendumima.


Da pojasnim: izraz "dvostruka većina" je nezgrapan, pa ja predlažem bolji naš izraz "jasna većina" (ili pak "potvrđena većina").


Time bi se u Hrvtskoj u velikoj mjeri onemogučila razna muljanja Zloduha Šeksa i njegove "pravne mafije" (stari izraz koji sam posljednji put pročitao u „Vjesniku“ prije tri i pol godine u njegovim najboljim pismima čitatelja).


Evo na što u našem slučaju precizno mislim:


Prvo, ako ishod našeg referenduma o pristupanju u članstvo EU-a bude tijesan (a to se itekako očekuje!!), morao bi se striktno poštivati princip prolaznosti referenduma - minimalni omjer 55:45 posto, da bi referendum bio priznat kao validan!


Drugo, ako na glasovanje o referendumu izađe manje od 50 posto upisanih birača (a to se već sada očekuje i - dezavuira!), onda bi se referendum trebao odgoditi za godinu dana!


Treće, ako prođe Šeksova podvala da se za validnost referenduma usvoji da će se računati kao validno (i) mnogo manje od 50 posto izašlih birača na referendum (što se i očekuje!), onda se preventivno (preventivno političkoj korupciji sadašnjeg HDZ-a i njegovog zločestog i zlog Zloduha - Ustavotvorca Vladimira Šeksa!) mora usvojiti princip "dvostruke većine" od minimalno 55:45 posto glasova Za i Protiv!


Ostalo ću komentirati tek kad mi završi berba gožđa i berba maslina. "Non si vive sole del pane" kažu mudraci, na što moji seljaci ("furbi") u Brtonigli spremno odgovaraju: "non si vive senza il pane!".


A bientot!


Ante Rokov Jadrijević

(hrvatski socijal-radikal)

No comments: