Tuesday, December 8, 2009

Dossier.hr Ane Jelinić



Dossier.hr Ane Jelinić 13. nov./studeni 2009.


Uvodna napomena (A.R.J./ 5. dec./prosinca 2009.g.):


Prenosimo transkript razgovora novinarke HTV-a Ane Jelinić s manje poznatim autorom nekoliko knjiga o kriminalu i korupciji u Hrvatskoj.


Napominjemo da je transkript tog TV–razgovora preuzet s Web portala Index.hr (www.index.hr), ali je tek nešto malo pročišćen i uređen (mastan-bold text, dodani zarezi, uklonjene suvišne riječi...itd.). To je urađeno isključivo zato da tekst bude lakše čitljiv.


U svemu drugom, tekst je vjeran originalu s portala Index.hr.


A.R.J.


* * * * * *


Index.hr


Tekst: I.Ć. R.R.
Screenshot: HTV


NAJNOVIJA cenzura Hloverke Novak Srzić na HTV-u, kada je ekspresno s uredničkog mjesta u emisije Dossier.hr smijenjena novinarka HTV-a Ana Jelinić i dalje izaziva oštre kritike ne samo u široj javnosti nego i kod struke.

Već se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje smatra da je bez ikakvog uobičajenog postupka, smijenjena Jelinić samo zbog razgovora s politologom Darkom Petričićem koji je govorio o pojedinim korupcijskim slučajevima koje objavljuje u svojoj novoj knjizi".

> Cenzorske škare opet rade na HTV-u: Hloverka Novak Srzić smijenila urednicu Dossiera.hr

> HND protiv smjene urednice emisije Dossier.hr: HTV je dodatno narušio svoj ugled!

>Petričić traži smjenu Hloverke Novak Srzić i Dražena Majića


Podsjetimo kako je za Prisavlje poziv autoru sporne knjige bio sasvim dovoljan da emisiju Dossier.hr proglasi "teškim uredničkim propustom". Index.hr donosi transkript emisije, koja se više ne može naći ni na službenom portalu HRT-a niti je sama emisija bila reprizirana na HTV-u. Donosimo i kratki videozapis.


ANA JELINIĆ


O kriminalu, korupciji i mafiji večeras s našim gostom politologom Darkom Petričićem. Dobra večer dobro došli. Vi ste autor već poznate knjige o Hrvatskoj pretvorbi i privatizaciji. Uskoro izlazi Vaša knjiga «Hrvatska u mreži mafije kriminala i korupcije». Vidjela sam dijelove vaše knjige. Navodite da je 2008. država na antikorupcijske programe potrošila 321 milijun kuna plus 300 2009. za osnivanje tako zvanog FBI-a. Međutim tvrdite da uspjeh izostaje usprkos dobroj volji i trudu zakonodavaca, jer nije problem kažete prikupiti dokaze i materijale, već je problem u obradi što nema sudskog epiloga, dakle direktno državnog odvjetnika Mladena Bajića kao usko grlo u borbi protiv korupcije?



DARKO PETRIČIĆ


Upravo tako, Mladen Bajić, na žalost moram konstatirati sa svojom pasivnošću ne mogu reći da potiče ovakvu kriminalnu scenu, ali u svakom slučaju usporava nekakve pozitivne trendove koji bi htjeli riješiti tu kriminalnu scenu. Što se tiče aktivnosti Mladena Bajića na svom mjestu državnog odvjetnika, citirati ću jednog kolegu novinara koji je u jednoj kolumni napisao da je Mladen Bajić jedan od rijetkih državnih odvjetnika u svijetu kojemu ne treba fizička niti policijska zaštita. Ta opservacija o radu Mladena Bajića možda najbolje govori o njegovoj odlučnosti i želji da se riješi organizirani kriminal u Hrvatskoj.



ANA JELINIĆ


Ako je državno odvjetništvo usko grlo, a logično je da postoji i zaštitni … korupcije i svih ti negativnih aktivnosti koje vode, dakle, pa do same organizacije mafije . Tko su zaštitnici kriminala korupcije u Hrvatskoj koje vi prepoznajete sada u vladajućim strukturama?



DARKO PETRIČIĆ


Organizirani kriminal i mafija ima čvrstu strukturu. Organizirani kriminal podrazumijeva horizontalnu povezanost kriminalnog sektora, dok mafija kao najorganiziraniji oblik organiziranog kriminala podrazumijeva vertikalnu povezanost kriminalnog .. vertikalne povezanosti, elementi koji ulaze u mafijašku strukturu nalaze se od dakle počinitelja ubojstava i razbojstava pa do samog, samog vrha vlasti, a na vrhu vlasti nalaze se, nalaze se mafijaški politički zaštitnici.



ANA JELINIĆ


Da li hoćete reći pravosuđe, policija, ministarstvo, premijeri, predsjednici, sve je moguće?



DARKO PETRIČIĆ


To je jedan klasični model koji funkcionira od talijanske mafije, američke mafije, a i u Hrvatskoj je takav slučaj. A, hrvatska javnost može i sama primijetiti kako do sada nije ozbiljnije procesuiran niti jedan mafijaški hrvatski boss niti se, niti uopće dolazi na dnevni red.



ANA JELINIĆ


E, pa zašto ta tema ne dolazi na dnevni red, naime, evo i kolege novinari su isticali u ovom prilogu da se o organiziranom kriminalu o mafiji da se kod nas zapravo šuti. Kao da ne postoji, iako je trend da to tako kažem da se širi organizirani kriminal ono brzinom geometrijske progresije tako da je zapravo alarmantno stanje. Kako to da Hrvatska o tome šuti, kao da smo izolirani otok.



DARKO PETRIČIĆ


Model je jasan mafijaši trebaju političarima, političari trebaju mafijašima.


Mafijaši trebaju političare zbog toga da im onemoguće kazneni policijski progon.


A političari trebaju mafijaše da se na van institucionalni način obračuna sa …


Dakle, mafijaš će za političara odraditi nekakvo zastrašivanje, eliminaciju nekakvog protivnika, a za uzvrat će dobiti, dobit će zaštitu od kaznenog progona.


U toj simbiozi jednostavno efikasno pravosuđe pada, pada na svim ispitima.



ANA JELINIĆ


Kako komentirate da ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nije uopće htio razgovarati o toj temi za našu emisiju, a od USKOK-a oni su nas potpuno ignorirali, nitko .. na pismeni upit.



DARKO PETRIČIĆ


Tema, mafija i organiziranog kriminala za državne strukture i policiju je izuzetno neugodna. Zbog toga što bi oni morali priznati da postoji mafija i organizirani kriminal …


..... ili ti defacto postoji. Vidimo to iz učinaka, koji su svakodnevno prisutni, dakle, mafija postoji, a onda bi ih mogli pitati ako mafija postoji što ste napravili da se to eliminira.


S druge strane ako bi oni rekli da mafija i organizirani kriminal ne postoji, onda bi ih mogli pitati zbog čega ste onda doveli zbog čega ste donijeli onda antikorupcijske, antikriminalne i antiorganizacijsko-kriminalne zakone.


Dakle, činjenica je ta mafija i organizirani kriminal definitivno postoji, ali isto je i činjenica da nadležne institucije ne rade.


I zato je bolje ne doći u emisiju i ne blamirati se pred hrvatskom javnošću nego doći pa trpjeti kritike.



ANA JELINIĆ


Nije bio ministar kao sugovornik na ovu temu, Vi ubojstvo nedužnog prolaznika Zorana Dominija na neki način označavate kao prekretnicu, kada klasično podzemlje u Hrvatskoj prestaje biti klasično podzemlje i strukturira se u mafiju, u nekih pet šest grupa mafije, jer do tada novac već se polagano pere i ulaže se u legalne aktivnosti i naravno i dalje se rade sumnjivi poslovi?



DARKO PETRIČIĆ


Povukao bih paralelu, u Hrvatskoj to je bilo to ubojstvo kada je čaša... kada je kap prelila čašu - u javnosti i kada se krenulo u odlučujući, u malo odlučniju borbu protiv organiziranog kriminala. A u Srbiji je to bilo, recimo, ubojstvo premijera Đinđića, i akcija „Sablja“.


Dakle to su bile prekretnice i u Hrvatskoj i u Srbiji. Dakle moralo se nešto strašno dogoditi da bi se krenulo u obračun. Na žalost.



ANA JELINIĆ


Samo u Hrvatskoj nije bilo „Sablje“?



DARKO PETRIČIĆ



Nije bilo hrvatske „Sablje“, da, bilo je malo tuplje. U svakom slučaju, nakon tog šoka koji je mafija doživjela u Hrvatskoj, zapravo podzemlje, mafija je krenula u nekakve polulegalne poslove. I mafija se strukturira kroz 6 specijaliziranih mafijaških organizacija, koje su u Hrvatskoj. To je u prvom redu mafiokracija kao oblik političke mafije. Druga mafija koja je detektirana na ovim prostorima je treće duhanska mafija, četvrta je ekološka mafija, peta mafija koja isto tako pokušava doći do nekakvih pozicija, a to im i uspijeva, to je građevinska mafija i na kraju imamo turističku mafiju. Ne zna se koja je gora.



ANA JELINIĆ


Kod turističke mafije su zasigurno golf tereni, sada ova aktivnost



DARKO PETRIČIĆ


To je jedna od posljednjih aktivnosti turističke mafije, gdje se preko zakona o poljopriv-rednom zemljištu i zakona o golfu namjerava od građana oduzeti zemlja koja bi se koristila...



ANA JELINIĆ


Vi se ne libite spominjati imena - nekih aktualnih političara i ljudi koji su na vrlo utjecajnim pozicijama u hrvatskom društvu. Svaka od ovih mafija ima neke svoje zaštitnike.


Možemo li ih prepoznati u nekim vodećim strukturama? Zaštitnike ili koji su im bliski?



DARKO PETRIČIĆ


Da, kao što smo već konstatirali, svaka mafijaška struktura ima određenog zaštitnika.


Što se tiče mafiokracije tu je, dakle, tu je sama politika upetljana, u mnogo, u mnogo nezakonitih aktivnosti, a oni se uglavnom bave značenjem novca i tržnog proračuna, jer svakom je političaru važno, važne dvije stvari, dok je na vlasti ukrsti što više novca, (tako da) poslije kad siđe s vlasti - za onda se osigurati.



ANA JELINIĆ


Vi direktno prozivate neke ministre, prozivate ministricu graditeljstva?



DARKO PETRIČIĆ



Da, naravno, što se tiče graditeljske mafije tu su institut IGH, (koji je) duboko ukorijenjen u te strukture građevinske mafije, tu je naravno i bivši ministar Radimir Čačić dosta involviran.


Međutim, najveći kriminalni poslovi građevinske mafije vezane su za splitski Konstruktor.

A tu su onda i Jure Radić i Ivo Sanader itd.



ANA JELINIĆ


I cijela ekipa…

Bojite li se vi tužbe, naime to su samo jedna od imena, naime, ja ću sada spomenuti, dakle, vi u vašoj knjizi govorite … kriminalitete tih kriminalnih aktivnosti koje potječu od (vremena) samostalnosti Hrvatske, dakle od financijskog inženjeringa, koji je već pomalo zaboravljen, a koji je bio pod političkim patronatom, potom tu je naravno i kriminalna pretvorba, pa ratno profiterstvo, šverc naftom, oružjem, pa do gospodarskog kriminaliteta imena Šarinić, Mateša, Valentić Vuković, Bebić Šeks, Pašalić, Jambo,


pa sve do predsjednika države Mesića i bivšeg premijera Ive Sanadera.


Imate li dokaze za to što iznosite, i kako ćete se boriti sa tužbom? I je li bilo prijetnji .. knjigu i je li se saznalo za to što radite?



DARKO PETRIČIĆ


Knjigu sam pisao dosta dugo i ona je trebala biti već davno prije gotova, ali htio sam biti siguran u činjenice koje iznosim. Na žalost što sam išao dalje i dublje kopao to sam nailazio na sve teže i teže veze između političke strukture i mafijaške organizacije.


Spomenuli ste predsjednika Mesića. Na žalost moram konstatirati njegove prve predsjedničke kampanje.


On je bio dosta duboko povezan sa albanskim lobijem u Hrvatskoj, a kasnije,


mnogim ljudima je bilo nejasno zbog čega toliko drži tu nekakvu muslimansku struju i muslimanski lobi u Hrvatskoj.




ANA JELINIĆ


Na popisu onih koji su financirali kampanju predsjednika Mesića danas znakovitije zvuči 70 tisuća kuna donacije bivšeg predsjednika uprave Podravke Darka Marinca?



DARKO PETRIČIĆ


Da, gospodin Mesić, bez obzira na njegovu aktivnost kao predsjednika Republike, mislim da će ga ipak sa ove predsjedničke funkcije ispratiti pridjev kontroverzni,


jer on u jednom .. protiv tajkuna koji su se bogatili preko noći, a s druge strane uzima od tih tajkuna donacije za svoju predsjedničku kampanju.



ANA JELINIĆ


Vi tu,..kod predsjedničkih kampanja, kada govorimo o financiranju kampanja HDZ-a, naravno tu je sada afera kamioni. Tu ispada, iako se predpostavlja, da je višak tog novca od kupovine kamiona trebao ići na stranačke račune ili na račune samo nekih pojedinaca,


ali vi izdvajate i 280 tisuća kuna donacije tvrtke Sobol, d.o.o. u vlasništvu ministra Karamarka ulaganjem u budućnost?




DARKO PETRIČIĆ


Da, Karamarko je vrlo, vrlo spretno i vrlo uspješno materijalizirao tu svoju donaciju i mislim da je on od nedodirljivih osoba u Hrvatskoj političkoj strukturi. Makar je bio prilog gdje on kaže da ne smije biti nedodirljivih,


a njegova nedodirljivost osigurana je visokom pozicijom, dakle, u najvišem ministarstvu unutrašnjih poslova - isto tako i sa kontrolom tajnih službi, pa je i s jedne i s druge strane njegova, njegov status je za sada teško poljuljati.




ANA JELINIĆ


Govorite da je HSS također naplatio svoje koaliciju sa HDZ-om.


Tvrdite da je predsjednik HSS-a Friščić sa predsjednikom tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom premijerom dogovorio po milijun kuna ili tako nešto za svako zastupničko mjesto u saboru?



DARKO PETRIČIĆ


Tako je. Mnogima nije bilo jasno to su bili motivi koji su stimulirali HSS da se priklone HDZ-u, a ne recimo SDP-u, i od insajdera sam dobio takvu informaciju –

.....da je pored nekih drugih, (da) su trebali biti odrađeni kao poticaj poljoprivrede, itd., (da je) bio dogovoren vrlo konkretan odnos (iznos?)..



ANA JELINIĆ


Kao osobu koja je kao kočničara, dobro, zakona o reviziji pretvorbe i privatizacija, znamo kako je završila prvotna revizija, Vi ste autor te knjige, Slavka Linića za kojeg tvrdite da je čak ucjenjivao koalicijske partnere IDS i LS da ne izađu sa vašim prijedlogom zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije?



DARKO PETRIČIĆ


Tako je. Moj prijedlog zakona, koji sam pokušao plasirati u sabor preko IDS-a, HSLS-a, podrazumijevao je da se poništi sva pretvorba, a tajkuni će moći zadržati, zadržati samo one tvrtke za koje mogu dokazati da su ih kupili legalnim putem.


Protivnik tog zakona je bio upravo Slavko Linić koji je izvršio pritisak (zašto?).


Zbog tajnih dogovora između, između stranaka, između pozicije i opozicije koje funkcioniraju od početka devedesetih pa do danas.




ANA JELINIĆ


Povezujete li i bliskost sa određenim tajkunima, vezano za brodogradnju i brodogradilište



DARKO PETRIČIĆ


Svaka, svaka stranka ima svoje tajkune, na žalost pa tako i SDP, a Riječani jako dobro znaju koliko je Slavko Linić napravio štete riječkoj industriji.



ANA JELINIĆ


Bliži se dan obljetnice pada Vukovara.

Političari će pohrliti naravno na počast žrtvama. I vrlo neugodno zvuči poglavlje na koje vi podsjećate u svojoj knjizi, a to je prodaja tenkova M 84....



Da podsjetite što se tada dogodilo i tko je odgovoran?



DARKO PETRIČIĆ


Za vrijeme napada na Vukovar 15 komada tenkova najmodernijih M 84 povučeni su sa bojišta i prodani su u Kuvajt.


Prodani su Kuvajtu, (a) taj je bio meni se čini gospodin Čermak, po nalogu Franje Tuđmana.


Kad su se branitelji bunili zbog čega je to napravljeno, Tuđman je rekao da je to na snazi bio nekakav međunarodni ugovor, da je to trebalo odraditi. Ta činjenica pokazuje da je ipak ovaj rat po najvećem dijelu bio dogovorni i da politički vrh je zapravo i sam odgovoran i zaslužan da je rat tako dugo trajao zbog čega su napravljene tolike štete i zbog čega se Hrvatska još i danas ne oporavlja od tih posljedica.




ANA JELINIĆ


I za kraj malo optimizma, mislite li da će u ostalom ono što se građani nadaju, napokon zaustaviti kriminal i korupcija kad uđe u EU to više neće moći tako, vjerujete li vi u tu sliku?



DARKO PETRIČIĆ


Pa ja odgovorno tvrdim da svatko tko kaže da kad Hrvatska uđe u EU, da će EU riješiti sav kriminal i korupciju u Hrvatskoj i da to ne može govoriti normalan čovjek.


Zbog čega to tvrdim?


Zbog toga što EU ne može izaći na kraj sa korupcijom i mafijom u Italiji niti u bilo kojoj drugoj zemlji,


jer vidimo da tih kriminala ima i u Njemačkoj i u Francuskoj i u svakoj zemlji EU,

jednostavno EU prepušta domaćem zakonodavstvu da se bave sa svojim problemima. Ona nema vremena sa našim problemima i sa našim mukama.



ANA JELINIĆ


A vi dajete jednu pesimističku prognozu za Hrvatsku... Naime vi tvrdite da je kriminal i korupcija da su (u to) do te mjere involvirana politika, u to da bi razbijanje tih lanaca dovodilo razbijanje cijelog sustava, ne samo stranaka, nego i institucija, koje počivaju na koruptivnom ključu po stranačkom ključu zapošljavaju razne ljude



DARKO PETRIČIĆ


Da. Bojim se da bi došlo do paralize vlasti. A tome će se morati pristupiti prije ili kasnije ili na ovaj ili onaj način.


No comments: