Thursday, April 26, 2012

Je li jučer u Jasenovcu izvršen ... nov pokušaj državnog udara u Hrvatskoj?



Ipress.hr/Komemoracija u Jasenovcu: zločin se ne smije zaboraviti ni negirati/
22.travanj/april 2012.

Komemoracija u Jasenovcu: zločin se
ne smije zaboraviti ni negirati


(slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića):

Je li jučer u Jasenovcu izvršen ...
nov pokušaj državnog udara u Hrvatskoj?


  
Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su danas na komemoraciji u Spomen području Jasenovac, u povodu 67. obljetnicu proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, kako se ne smije zaboraviti ni negirati zločine u Jasenovcu te da u Hrvatskoj fašističke ideje više neće proći.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako treba prepoznati svakoga tko želi negirati zločine i tko u ime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. Izrazio je i uvjerenje da će se u Jasenovcu i kad ne bude živih zatočenika, učiti lekciju iznova.

Predsjednik Josipović je upozorio kako se iz takvih tragičnih događaja često nije naučilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju.

U medijima se, dodao je, često može slušati emisije kojima revizionisti mijenaju povijest, želeći time promijeniti i našu budućnost.

No, kako je naglasio, naša se budućnost neće promijeniti jer Hrvatska ima dovoljno pametnih ljudi i poštenja. U Hrvatskoj nikada više fašitičke, nacističke i ustaške ideje neće proći, rekao je Josipović.

Zaborav i negiranje najveći su opasnosti demokracije, slobode i ljudskosti i zato ne smijemo dopusti da se zaboravi što je bilo u Jasenovcu, poručio je predsjednik Josipović.

Kazao je i da prava partizana i antifašista nisu onakva kakva bi trebala biti i da to treba mijenjati.

S komemoracije u Jasenovcu predsjednik Josipović je također poručio kako nema ni jednog mjesta koje bi bolje svjedočilo o onome što se dogodilo u ratu, i mjesta gdje su se na taj način suočili zločin, mržnja i neprijateljstvo sa slobodom i demokracijom.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako glavna zadaća ovakvih skupova nije da drži političke govore, nego da djecu u školskim udžbenicima povijesti uči što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu.

Kada su mladi već formirane osobe nakon toga je kasno za učenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je.

"Jedina zastava kod koje trebamo stati je zastava demokratske slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednica svih onih koji u njoj žele živjeti", rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šprem kazao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zločini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, kazao je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske, već u njihovom vlastitom interesu, a suočavanje s vlastitom prošlošču potrebno je, čak ako je i neugodna.

Dok su na temelju vjerske i nacionalne pripadnosti sudionici režima ubijali svoje dojučerašnje susjede, pravdali su to obranom hrvatskog naroda, kojem nije nikada nanjeta veća sramota, rekao je Šprem.

Više od 80 tisuća ubijenih od kojih 20 tisuća djece zastrašujući su znanstveno-utemeljeni i dokumentirani podatci o ustaškom logoru Jasenovac i njih danas nitko ne može osporavati ni negirati, dodao je te podsjetio kako su žrtve najvećim dijelom bili Židovi, Srbi i Romi, ali da se ta ista, tobože prohvatska politika, nije ustručavala u logoru zatvarati i ubijati Hrvate, poput istaknutog člana Hrvatske seljačke stranke Mihovila Pavleka Miškine zato što su se usprotivili Anti Paveliću i njegovim ustaškim sljedbenicima.

Kao što se ni za jedan narod ne može reći da je genocidan jer je krivnja individualna, tako ni današnje generacije ne snose odgovornost za zločine počinjene u Jasenovcu. No, svi mi u Hrvatskoj danas imamo obvezu da se zločini u ime rasne, vjerske, nacionalne i ideološke pripadnosti više nikada ne ponove, poručio je Šprem.

Tu smo da bi svim žrtavama odali počast, želim zahvaliti svima koji su pomogli u čuvanju sjećanja na žrtve Jasenovca, kazao je Šprem dodavši kako su antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje hrvatske države.

Hrvatska je iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjedničke antifašističke koalicije. Antifašističke vrijednosti ugrađene su u temelje današnje neovisne i samostalne Hrvatske u izvorišnim osnovama Ustava. To su ujedno vrijednosti na kojima se izdigla Europa iz pepela i ruševina nakon Dugog svjetskog rata, a pripadnost današnje Republike Hrvatske europskim civilizacijskim vrijednostima je neupitna, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Nakon obraćanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha, molitve su izrakli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj - pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Izaslanstvo najvišeg državnog vrha - predsjednici Hrvatskog sabora, Vlade RH i Republike položila su vijenac i odala počast jasenovačkim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet.
Vijence su također položila i odala počast brojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, romske udruge, diplomatskog zbora i mnoga druga izaslanstva.

(H/foto Jutarnji.hr)


 
Komentari (1)

Je li jučer u Jasenovcu izvršen ...
nov pokušaj državnog udara u Hrvatskoj?

1 Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 06:56
anterokovjadrijevic

... nov pokušaj državnog udara u Hrvatskoj?

Pročitajte gornji tekst ponovo - više puta. Primjetit ćete što najviše smeta našeg Predsjednika YU-sipovića i predsjednika Sabora Borisa Šprema!

Predsjednika YU-sipovića najviše muče naši novi udžbenici povijesti, u kojima po njemu 'nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu'. On bi onu staru staljinističku i komunističku povijest, zar ne?!

Ups! Udbaški hackeri s Pantovčaka su mi izbrisali cijeli komentar, koliko sam ga stigao napisati!



Dodajte svoj komentar
Naslov:
Komentar:

No comments: