Friday, February 6, 2009

FINALE RUKOMETNE SRAMOTE !!

Ante Rokov Jadrijević (Semper Paratus Croatiae .com) 6. veljače 2009.

Uredništvu portala www. Dragovoljac.com

Uredništvu Portala amac.hrvati-amac.com

FINALE RUKOMETNE SRAMOTE !!

Here we go again!

Uvodna napomena:

Jučer sam imao 28. suđenje protiv Udbomafije, odnosno odvjetnika Slaviše Perovića, na Općinskom sudu u Bujama i to je razlog što me nije bilo na ovom mojem blogu već 11 dana. No, isplatilo se - konačno je počela svitati zora Božje Pravde - a za to sam se, nakon skoro pet godina odugovlačenja i brojnih odgađanja izborio na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. I dobio mnogo pravičniju naknadu za to. A i sudac mi je novi - i vrlo korektan. Hvala i njemu!

* * * * *

Dakle, bauk hrvatske rukometne reprezentacije kruži već osam godina Europom - i cijelim svijetom. A već se protiv nje stvorila i Nova Sveta Alijansa, u sastavu: Španija-Njemačka-Francuska. I tako smo dobili još jedno FINALE RUKOMETNE SRAMOTE !

Držim da još nije kasno osvrnuti se u gnjevu na netom (prije sedam dana) završeno Svjetsko prvenstvo u rukometu, čije je finale održano pred 16.000 gledatelja u prepunoj Zagrebačkoj Areni. Završni eho smo čuli od jedne inteligentne i lijepe mlade Zagrebčanke u masi navijača na Jelačić-placu i na Hrvatskoj televiziji:

Nisu nas pobijedili Francuzi, izgubili smo od sudaca!“ rekla je ona.

Potpuno točno! A nije se to prvi put Hrvatskoj dogodilo. Podsjetimo se ovdje kako je to bilo i prije četiri godine, na dan kad se igralo finale rukometnog prvenstva svijeta u Tunisu. U finalu je igrala Hrvatska protiv Španije. I sve je bilo u dlaku isto kao i ovaj put u Zagrebačkoj Areni: dvojica njemačkih sudaca su počeli otvoreno krasti u korist španske rukometne reperezentacije, i to već pri rezultatu 3:3. Nastavili su krasti i pri rezultatu 4:4 i pri rezultatu 6:6, sve dok nisu španskoj reprezentaciji osigurali sigurniju prednost u rezlutatu. Onda su kao malo popustili i počeli normalno suditi. Međutim, čim bi naša hrvatska rukometna reprezentacija počela sustizati i izjednačavati rezultat, njemački rukometni lupeži bi opet stupili u akciju.....

A naš „slavni“ rukometni TV-komentator Božo Sušec je to dokučio i zaključio tek nakon 15 minuta! Naprotiv, brojni naši navijači u toj dvorani su to odmah shvatili (kao i mi ovdje u Domovini pred našim TV ekranima!), te su počeli glasno negodovati i zviždati. A kada su ona dvojica njemačkih lupeža ponovo počeli krasti, naši navijači su u 19.-oj minuti spontano počeli skandirati toj dvojici njemačkih sudaca: Cigani, Cigani !!

Dakle, ovako je to bilo: uvijek nam suci u prvom poluvremenu oduzmu loptu 5-6 puta, ne dosude nam 5-6 sedmeraca, a našim protivnicima dopuste vrlo grubu igru i uz to im poklone još 5-6 sedmeraca, te se tako španska reprezentacija rezultatski odvoji od naše rukometne reprezentacije. A naš Božo Sušec super pristojan, uglađen, učtiv. Do snishodljivosti. Kao i naš Sanader. A mene je najviše zanimalo: Što će sada (2005.godine!) poduzeti naš rukometni savez? I zašto već na tom prvenstvu nije reagirao, i to već nakon utakmice protiv Srbije?!

I ovaj put u Zagrebačkoj Areni nam se to opet dogodilo. A to se moglo i ranije naslutiti, odmah nakon one zlokobne izjave francuskog izbornika Claude-a Oneste da se on najviše boji (nepoštenih) sudaca! A ja sam odmah posumnjao da on njih dvojicu već skriva kao džokere u svom rukavu. Dakle, ono klasično: kad lopov u gužvi viče „drž'te lopova!“. I tako je i bilo, ali u korist francuske rukometne reprezentacije i njenog izbornika Clade-a Oneste!!

Ona dva danska (rezervna!) suca, dva „peder-sona“ (Sons of a peder!) Olsen i Pedersen su nam non-stop krala i lopte i rezultat, te su tako sve do 44. minute nekako i s mukom održavali tijesan ili nerješen rezultat u korist francuske rukometne reprezentacije. Naš sjajni rukometaš Petar Metličić je već na početku utakmice brzo, gotovo ekspresno dobio dva isključenja po dva minuta, te mu je prijetilo konačno isključenje iz utakmice. Zbog toga ga je naš izbornik Lino Červar morao držati gotovo cijelu utakmicu na klupi za rezerve igrače i vratiti ga u igru tek pred sam kraj utakmice. Osim toga, suci su nam čitavo prvo poluvrijeme oduzimali loptu, dosuđivali nepostojeće faulove, dosuđivali prijestupe u napadu, dosuđivali nepostojeću obranu iz kaznenog prostora, nisu dosudili 5-6 sedmeraca u našu korist, našim su protivnicima dopustili vrlo grubu igru (naročito krvničkom Dinartu i Karabatiću!), a uz to su im poklonili i 4-5 nepostojećih sedmeraca protiv naše rukometne reprezentacije, ali sve im je to bilo uzalud: naši su sve to nadoknađivali svojom boljom igrom i svojim superiornim igračkim talentom, te je prvo poluvrijeme ipak završilo golom prednosti naše reprezentacije nad francuskom reperezentacijom!

Nažalost, ona dva danska (rezervna!) suca, dva „peder-sona“ (Sons of a peder!) Olsen i Pedersen, nastavila su nam još više i još jače krasti u drugom poluvremenu, sve dok naši igrači nisu posve klonuli, posustali i izgubili svoj igrački entuzijazam, što se i dogodilo 44. minuti. Naša reprezentacija je bila totalno zaustavljena, odnosno potpuno blokirana. Nemoguće je bilo igrati protiv takvih sudaca, odnosno takvih danskih prljavaca! A to je tako trajalo sve do 54 minute, kada je već bilo kasno spašavati utakmicu, jer su . Francuzima već bila narasla krila i vratio im se igrački polet i samopouzdanje. Razigrao se sjajni Francuz tamnije puti Daniel Narcisse (koji je postigao šest golova i svih šest iz igre!), vrlo efikasni Gigou se nadavao golova iz čak sedam (više ili manje sumnjivih!) sedmeraca protiv naše hrvatske reprezentacije, a tome dodao i tri gola iz igre, razigrao se brzi i efikasni Aballo, a korak je konačno uhvatio i najbolji svjetski rukometni golman na svijetu Francuz Omeyer.

I tako smo na kraju izgubili tu prljavu finalnu utakmicu od Francuza.

* * * * *

Istini za volju, bilo je grešaka i u našoj reprezentaciji - naročito u drugom poluvremenu. Naš kljaučni igrač Blaž Lacković, koji je odlično igrao u prvom poluvremenu, potpuno je podbacio u drugom poluvremnu. Umjesto da se, kao i Francuz Daniel Narcisse, kreće kružno duž crte od devet metara i tako zaleće u skok, on je uporno ulazio u osam, pa i u sedam metara, gdje su ga najgrublji francuski igrači s lakoćom zaustavljali. Na našem najboljm igraču Igoru Voriju su stalo visila dva najgrublja francuska igrača Dinart i Karabatić, a ona dva danska sudačka lupeža, dva „pedersona“ nisu na njemu dosudila skoro nijedan faul, a kamo li sedmerac protiv Francuza. Baš naprotiv, oni su sudili njegov faul protiv tih francuskih igrača, itd., itd.

Možda je ipak najveću grešku učinio naš izbornik Lino Červar, prije svega zato što je opet igrao svoju pogrešnu taktiku s Olimpijskih igara u Pekingu: igru kroz sredinu, sa samo tri vanjska igrača, potpuno zaboravljajući igru preko krila. Osim toga, zaboravio je na klupu za rezervne igrače staviti i Matea Hrvatina, iluzorno vjerujući da će (samo) obrane riješiti utakmicu! A opasno je na takvim velikim sportskim turnirima kakvo je Svjetsko prvenstvo u rukometu, dvije finalne utakmice igrati na isti ili zastarjeli način. Stari Vlado Štencl (Stentzl) je uvijek u rukavu imao četiri različite (varijante) igre. I zato je, pod njegovom rukom, njemačka rukometna reprezentacija dosegnula svoje najsvjetlije zvjezdane trenutke slave - višestrukih rukometnih prvaka svijeta.

Dakle, Nisu nas pobijedili Francuzi, izgubili smo od sudaca!“. Izvrsno je to rekla ona mlada i inteligentna, a uz to i vrlo lijepa mlada Zagrebčanka u masi navijača na Jelačić-placu i na Hrvatskoj televiziji.

Inače, ruku na srce i hladne glave, priznajmo sami sebi: Imamo razloga za slavu i za ponos, premda smo još uvijek bijesni na ona dva danska suca, dva „pedersona“ (Sons of a peder!) Olsena i Pedersena! Sada je na našem rukometnom savezu da uputi najoštriji prosvjed Međunarodnom rukometnom savezu (IHF-u), zbog njihove ciljane podvale s ovim rezervnim(!!) sucima iz Danske. A još je važnije da zatraže da se u sam vrh IHF-a konačno uvrsti i jedan važan član Hrvatskog rukometnog saveza, koji će strogo paziti da nam se ovakve njihove podvale i ovakva SRAMOTNA RUKOMETNA FINALA nikad više ne ponove! Jer mi smo danas najveća rukometna sila na svijetu! I stoga imamo pravo na to!

* * * * *

A bauk hrvatske rukometne reprezentacije neka i dalje kruži Europom - i cijelim svijetom! Ima i zašto!

A ima i tko!

Ante Rokov Jadrijević

No comments: