Friday, February 27, 2009

OTVORENO - s jednom „Plavušom“

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 27. veljače 2009.

Uredništvu Web portala „Dragovoljac“

OTVORENO - s jednom „Plavušom“

Prije devet dana (točnije 18. veljače ove 2009.g.), nakon dugo, dugo vremene (nakon najmanje šest mjeseci, a možda i godine dana!) opet sam gledao jednu udarnu emisiju HTV-a - „Otvoreno“. Tema je bila: treba li nam devalvacija kune ili nam treba „stabilnost“ sistema, to jest nastavak kupovanja vremena Sanaderove Vlade i održavanje kakvog-takvog (zgubidanskog!!) status quo-a. Budući da sam o toj temi u protekle dvije godine pisao već četiri puta, najprije na portalu AMAC-Hrvati, a poslije na mojem glavnom blogu Semper Paratus Croatiae, nisam to nipošto htio propustiti. Napominjem da sam naročito oštro pisao protiv guvernera HNB dr. Željka Rohatinskog, kojeg sam otvoreno napadao da on ne radi u korist Hrvatske, nego on samo štiti interese Anglo-Američke judeomasonerije, odnosno njihovih bankara u Londonu i New Yorku, pa me ta tema naročito zanimala - pogotovu uživo. A voditeljica tog „Otvorenog“ je bila poznata televizijska novinarka Dijana Čuljak - Šelebaj.

Međutim, čim sam vidio njenu scenu, odmah mi je bilo jasno da se radi o još jednoj HTV-ovoj „namještaljki“ (da ne kažem „Set up“, kao nedavno u slučaju ubojstva Ivane Hodak). Dakle, sedam gostiju i jedna „Plavuša. Gosti uživo u TV studiju su bili dr. Ljubo Jurčić, dr. Žarko Primorac, dr. Damir Novotny, ministar Ivan Šuker, g. Zoran Bohaček, dr. Slavko Kolić, te još gosp. Josip Cota. Nekoliko puta su telefonski bili pozivani u emisiju još neki naši poznati ekonomski stručnjaci.

E, sad zamislite TV emisiju koja traje samo jedan sat (ili par minuta duže), a njih osmero, ne računajući one „vanjske“ goste - telefonski putem. Ako se odbije vrijeme voditeljice, onda je svakom gostu u TV studiju trebalo u prosjeku pripasti samo pet minuta. Ali jok!

Uglavnom je govorio ministar finacija Ivan Šuker -čak 40 posto vremena!!

Za njim je bio dr. Ljubo Jurčić - čak 30 popsto vremena. Ostali najviše 2 do 3 minuta. A dr. Slavko Kolić, ugledni profesor nekog zagrebačkog fakulteta, čim je izrekao dvije rečenice, „Plavuša“ ga je smjesta prekinula i skrenula temu na neki svoj sporedni kolosjek Tek pri kraju te emisije „Otvorenog“ je dr. Slavko Kolić ponovo dobio riječ, ali u drugom kontekstu, no i to nije bilo duže od 30 sekundi!

Dakle, u čemu je „kvaka“?

Dr. Slavko Kolić ( kojeg rado čitam kada jednom u dvije godine izađe neki njegov opširan intervju u našem domaćem „Glasu Istre“, t.j. riječkom „Novom listu“) započeo je svoj prvi govor napadom na guvernera HNB dr. Željka Rohatinskog, koji po njemu ne radi u interesu Hrvatske, nego u interesu svojih gospodara iz Amerike i iz Londona. Na to je „Plavuša“ poskočila kao oparena i oduzela riječ dr. Slavku Koliću.

To je bila prva „kvaka“, a druga se kao vijest čula tog istog dana ujutro, u vijestima HR1 u 07.00 sati, citiram: „Guverner HNB-a Rohatinski je lansirao na naše bankovno tržište oko 700 milijuna EUR-a, odnosno skoro pet milijardi kuna - iz državnih rezervi, zbog spašavanja stabilnosti (i) tečaja kune.

Dakle, to je to! Znači da je dr. Slavko Kolić itekako bio u pravu. Naime, skoro čitavo „naše bankovno tržište“ drže stranci, pretežno Austrijanci (čitajte više o tome u knjizi „Mein Kampf“ Adolfa Hitlera!!) i talijanska banka Unicredito iz Milana, Bologne i Rima (dakle, „ista pašta“!), pa nije teško pogoditi koga je to guverner HNB-a ustvari spašavao!

Mnogo je to teže pogoditi koga je te večeri spašavala „Plavuša“?? Vjerovatno svog Gazdu Sanadera, jer je ta cijela TV emisija bila u cijelosti „sanaderizirana“ isto onako kako je prije pet godina bilo „sanaderizirano“ nekoć naše „Hrvatsko slovo“. A godinu dana kasnije je isto tako bio „sanaderiziran“ i naš hrvatski „Fokus“ (koji je dotle već bio objavio 20-tak ili mnogo više mojih oštrih pisama, naročito onaj već legendarni tekst o Florence Hartmann i Carli Del Ponte). A još godinu dana kasnije je Sanader drsko i bezobrazno poklonio „Slobodnu Dalmaciju“ splitskim orjunašima, staljinistima i udbašima. Sapienti sat!

Moj je zaključak te večeri bio da sam gledao jednu 100 posto režimsku TV predstavu, u kojoj je žrtvovan njen najbolji gost - dr. Slavko Kolić. Stoga pozivam hrvatski tisak i zagrebačku OTV Televiziju da dr. Slavku Koliću pruži još jednu - ovaj put fair šansu!

Gotovu u dlaku ista se priča ponovila i 25. veljače ove 2009.g. uvečer, opet u „Otvorenom“, koji je vodila ista ona „Plavuša“. Ukratko, ona je stalno upadala u riječ i stalno oduzimala riječ gospođi Vesni Balenović (koja nije imala ni najmanji bonus od jedne minute!) i da nije bilo našeg novog ministra pravosuđa, smirenog i časnog dr. Ivana Šimonovića, koji je branio pravo gospođe Vesne Balenović da kaže do kraja što je naumila reći, ta TV emisija bi svima nama ostavila gorak ukus u ustima ukus nove režimske predstave i - podvale!

Istini za volju, prije više od deset godina (a valjda već i 15 godina?!) jako mi se sviđala novinarka Dijana Čuljak - prije svega kao novinarka, ali i kao vrlo seksepilna ženska. A valjda sam i ja tada bio nešto mlađi i malo manje strog prema „Plavušama“.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(nezavisni hrvatski publicist)

No comments: