Tuesday, March 24, 2009

Njegov prijatelj Ferenc i on

www.Dragovoljac.com

Autor: hdz ekonomija bloger 22 Ožujak 2009.

Njegov prijatelj Ferenc i on

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsány najavio je ostavku.

Nakon Islanda i Latvije Mađarska je treća zemlja u kojoj je zbog posljedica krize i nemogućnosti vlade da se nosi s nastalim teškoćama pala vlada.

Za razliku od Islanda koji je po financijskim pokazateljima bio jedna od najbogatijih zemalja na svijetu i Latvije koja je po financijskim, ali i gospodarskim pokazateljima bila nekoliko godina najbolja tranzicijska zemlja s gospodarskim rastom od preko 10 posto, i na koje je globalna kriza djelovala kao igla na napuhani balon, Mađarska je tipični primjer uništene nacionalne ekonomije kojoj je kumovala nesposobna vlada na čelu sa nesposobnim premijerom čija je popularnost u 2009. godini pala na svega 18 posto.

Mađarska je godinama slovila kao najgora tranzicijska zemlja po pitanju gospodarskog rasta u kojoj je u najpropulzivnijoj godini za istočnu Europu, onoj 2007., ostvaren gospodarski rast od svega 1,3 posto dok je prosjek tranzicijskih zemalja bio oko 7 posto.

U četiri godine Ferencove vladavine Mađarska je uspjela uvećati svoj BDP za svega 15 posto dok je prosjek tranzicijskih europskih zemalja bio 28 posto, a Latvije čak 49 posto.

Takva katastrofalna mađarska politika rezultat je potpunog odsustva ikakve gospodarske strategije, neobuzdanog trošenja proračunskog novca pri čemu je proračunski deficit svojedobno dogurao i do 10 posto i potpunog odsustva ključnih strukturnih reformi, pri čemu je vanjski dug rastao munjevitom brzinom.

Umjesto provedbe tih reformi, mađarski premijer je, kao što je i sam rekao, lagao ujutro i uvečer, i ništa drugo nije radio nego je lagao i pričao gluposti.

Zvuči poznato?

Ovo je dio Ferencovih izjava:

"Nema mnogo izgleda (pred vladom).

Nema ih jer smo zasrali.

Ne malo nego puno.

Nema zemlje u Europi koja je pokazala takvu glupost kao mi".

"Očito je da smo lagali godinu i pol, dvije godine. Potpuno je očito da ono što smo rekli nije bila istina".

'U međuvremenu nismo ništa učinili četiri godine. Ne možete mi reći jednu jedinu vladinu mjeru na koju možemo biti ponosni... Ako ćemo morati dati račun našoj zemlji o tome što smo napravili u četiri godine, što ćemo reći?'

"Gledajte. Stvar je u tome da kratkoročno nema izgleda. (Ministar financija) Janos Veres je u pravu.

Možemo još malo petljati ali ne dugo.

Trenutak istine je brzo došao... Reforma ili propast.

Nema drugog.

A kada govorim o neuspjehu onda govorim o Mađarskoj, ljevici, i vrlo iskreno, o sebi".

"Gotovo sam umro pretvarajući se prošlih godinu dana da mi u stvari vladamo.

Umjesto toga lagali smo danju, noću i navečer.

Ne želim to više raditi.

Ili ćemo ići naprijed (s reformom) i onda dobijete vođu ili morate izabrati drugog".

Ni nakon tih izjava koje su na svjetlo dana isplutale 2006. godine u Mađarskoj nije ništa učinjeno, pa je tako očekivano u jesen 2008. godine ujahao MMF, uostalom kao i na Island i u Latviju.

Koliko za jednu državu znači dolazak MMF-a vrlo se brzo vidjelo kad je Mađarsku u siječnju posjetio i šef MMF-a Dominique Strauss Kahn, navodno jako ljut što je Mađarska uzela lovu od MMF-a a nije ništa poduzela.

Čak se govorkalo da će MMF uzeti lovu natrag ako se pod hitno ne skreše proračun i uvede fiskalna stabilnost.

Da se nije radilo samo o glasinama vidjelo se po drastičnom padu forinte koji se dogodio tih dana.

* * * * *

U nastavku mađarske agonije Ferenc je, kao što se i očekivalo, umjesto da nešto poduzme nastavio pričati gluposti koje se nevjerojatno poklapaju sa izjavama jednog drugog nesposobnog premijera iz jedne zemlje koja graniči s Mađarskom, a koji je ujedno i Ferencov dobar prijatelj i koji ima slične državničke rezultate kao i Ferenc i s kojim je Ferenc često pričao o svemu, od Lisabonskog ugovora, NATO-a, plinovoda, do zamjene nekakvih dionica.

Njih dvojica toliko politički sliče jedan na drugog da ih se može razlikovati samo po jednom detalju, a taj je da Ferenc s vremena na vrijeme tajno ili javno prizna da je lagao i zasrao i da je nesposoban, dok njegov prijatelj ni u ludilu nikad ne bi priznao da nije najljepši, najpametniji, najsposobniji i nije uvijek u pravu.

Čak su i vodili zajedničke sjednice svojih vlada.

A najbolji biser te dvojice, i krajnji i konačni dokaz pune nesposobnosti je bilo uspješno lobiranje za zajedničko domaćinstvo europskog nogometnog prvenstva njihovih zemalja, kada su uspjeli dobiti čistih nula bodova za kandidaturu.

Evo par izjava koje su u posljednjih nekoliko tjedana neovisno jedan o drugome uzjavili Ferenc i njegov prijatelj.

O tome kako bi se banke trebale ponašati u krizi:

Ferenc: Očekujemo veću pomoć od banaka

Ferencov prijatelj: Banke u godini krize mogu podnijeti eventualni manji profit

O bankrotu:

Ferenc: Mađarska nije u opasnosti od državnog bankrota

Ferencov prijatelj: Ne prijeti nam bankrot

O radnim mjestima:

Ferenc: Sačuvanje radnih mjesta je najvažniji zadatak

Ferencov prijatelj: Vodit će se bitka za radna mjesta

O stranim investitorima:

Ferenc: Trebamo vas, ne odlazite

Ferencov prijatelj: Ja i ministri izdavat ćemo dozvole stranim investitorima

Da bi stvar bila smješnija, obojica su, Ferenc i Ferencov prijatelj predstavili antirecesijske mjere tek u veljači i to gotovo u isto vrijeme, i to nakon što je kriza mjesecima plamtila, spalila nacionalna gospodarstva i ostavila samo pepeo.

Ferenc u svakom slučaju nije glup kada se uspio toliko dugo održati na vlasti nakon tolikih laži i gluposti, a da baš ništa nije napravio, niti je imao namjeru išta korisno napraviti za svoju zemlju.

Evidentno je ocijenio da je Mađarska na korak od velikih socijalnih nemira i masovne pobune nezadovoljnih građana i da mu je u pitanju puno toga, a moguće i glava.

Sličnu stvar je prošle godine napravio i irski premijer Bertie Ahern, s jednom razlikom da se Bertie povukao nakon desetljeća fantastičnih državničkih uspjeha i dovođenja Irske među tri najbogatije europske zemlje, i to baš uoči globalne krize koja je među prvima slomila Irsku.

Ferenc se na vlasti uspio održati nepunih 5 mjeseci od dolaska MMF-a u Mađarsku.

Samo je pitanje mjeseca kada će MMF prijeći veliku rijeku koja počinje sa slovom "D" i ustoličiti se u državi u kojoj stoluje Ferencov prijatelj, a onda je opet samo pitanje mjeseca kada će i Ferencov prijatelj morati spakirati kofere i sjahati s grbače naroda kojeg je unesrećivao godinama, baš kao i Ferenc.

Ostaje nam vidjeti i uočiti način na koji će Ferenc uspjeti izmigoljiti ruci pravde, tek toliko, da ne bi za koji mjesec ponovili grešku Mađara i pustili Ferencovog prijatelja da ode bez da mu naplatimo bar dio onoga što nam je ostao dužan.

hdz ekonomija bloger



Comments (1)

RSS comments

24-03-2009 01:09

Fantastično, i nažalost potpuno istinito


Čestitam našem Uredništvu "Dragovoljca", a čestitao bih i autoru, da se samo potpisao.

Pa, ipak, nešto je propušteno. Jutros sam čuo vijest da je Mađarska zadužena čak preko 110 milijardi eura kod ZNA SE koga! A u Hrvatskoj ZNA SE da se ama baš ništa ne zna! Kakav Račan, takav i Sanader! I to se znalo još početkom 2.002.godine, podsjećam na moj tekst: "I nakon Račana - Račan!" (A.R.J.).

Mađarska je ipak i u vrijeme lažova Gyurcsanija (Juricani-a?!) kupila polovicu naše INE, tek nakon toga uzela zajam od EU-a od čak 26. milijardi eura. A "naš" Sanader se u ciglih 5 godina zadužio za blizu 20 milijardi eura i pritom rasprodao sve čega se uspio dohvatiti: Plivu, Dukat, INU splitsku "Slobodanku" i Bog-te-pitaj što sve još!

Dakle, gledano iznutra (insajderski), za svoj narod je Sanader ispao veća štetočina nego Ferenc Juricani, pardon, Gyurcsany!

Ante Rokov Jadrijević
(hrvatski socijal-radikal)







1 comment:

osma said...

Pozdrav svima,
Moje ime je gospodin Rugare Sim. Živim u Nizozemskoj i danas sam sretan čovjek? I rekao sam moje samo da je bilo koji vjerovnik da mene i moju obitelj iz našeg lošeg stanja spasiti, a odnosit će se svaka osoba koja je u potrazi za kredit za njega, on je dao sreću za mene i moju obitelj, i bio je u potrebi za kredit od € 300.000,00 započeti svoj život sve više kao što sam samohrani otac s dvoje djece sam upoznao ovu plemenitu i Boga bojeći se čovjek zajam zajmodavac da mi pomogne sa kreditom od € 300.000,00, on je Bog bojeći se čovjek, ako ste u potrebi za kredit i da će vratiti zajam obratite mu recite mu da je (g, Rugare sim) te se odnose na njega. Kontaktirajte gospodin Mohamed njega putem e-maila (arabloanfirmserves@gmail.com)


OBRAZAC INFORMACIJE ZA ZAHTJEV
Ime ......
Srednji naziv .....
2) Spol: .........
3) Potrebni iznos zajma: .........
4) Trajanje zajma: .........
5) Država: .........
6) kućna adresa: .........
7) Broj mobitela: .........
8) Adresa e-pošte ..........
9) Mjesečni prihod: .....................
10) Zanimanje: ...........................
11) Koju ste lokaciju posjetili ovdje .....................
Hvala i pozdrav.
E-mail arabloanfirmserves@gmail.com