Wednesday, October 20, 2010

Sotonerijski ultraliberalizam

AMAC-Hrvati.com/ Nacionalizacija - ekološka batina ili kraj zabluda?

Nedjelja, 17 Listopad 2010

Nacionalizacija - ekološka batina ili kraj zabluda?

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Odgovor mađarske vlade na ekološku katastrofu u zapadnoj Mađarskoj bio je brz i oštar. Nakon prolijevanja pola milijuna kubnih metara otrovnog mulja zasićenog teškim metalima, Vlada je bez imalo oklijevanja nacionalizirala tvrtku koja prerađuje glinicu i proizvodi aluminij.

Ova je vijest krajnje neobična i gotovo apstraktna u svojoj jednostavnosti. U Hrvatskoj nitko nije uočio privlačnost tog ekološko-političkog incidenta i priliku za analizu njegove pozadine i njegovih implikacija. A tih je gotovo u izobilju jer dvojbe nema - radi se o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa u Europi. Na neki način, radi se o mini-Černobilu jer će za dugi niz godina ovo zemljište ostati zatrovano teškim metalima i biti nepodesno za bilo koji oblik poljoprivrede. Ti će teški metali na jedan ili drugi način stići do podzemnih voda i ove zatrovati za još duže vrijeme. 'Ekološko-politički' incident? Kakva je to zvjerka? Nije li reakcija mađarske vlade nešto što bi trebalo podrobno proučiti i zbog čega?

O privatizaciji se u Hrvatskoj govori kao o lijeku za sve trenutne ekonomske tegobe. Privatizacija će nam pomoći i tamo gdje drugog lijeka nema, ona će nas izvući iz krize, njom ćemo povećati zaposlenost, a prije svega, ona će nam povećati ukupnu učinkovitost ekonomije.

Kad god je riječ o bilo čemu što ima veze s ekonomijom, a što se uzdiže na pijedestal opće uspješnog rješenja, možemo biti sigurni da se radi samo o još jednoj provedbi nekog ekonomskog eksperimenta, čiji se temelji kriju u jednoj od nepostojećih 'Nobelovih nagrada' iz ekonomske znanosti. Što je to mađarska vlada htjela reći javnosti nacionalizacijom proizvođača aluminija, u vrijeme kad je državno vlasništvo nad krupnom industrijom na 'Zapadu' gotovo izjednačeno s incestom?

(više o tome na www.amac.hrvati-amac.com)


Comments (2)

17-10-2010 21:54


Sotonerijski ultraliberalizamEvo kako su to opisali Jean Ziegler i Joseph Stiglitz prije osam godina u svojim knjigama 'Novi gospodari svijeta – i oni koji im se protive' (Ziegler) i 'Globalizacija – i dvojbe koje izaziva' (Stiglitz):


Na str. 161. svoje knjige 'Novi gospodari svijeta - i oni koji im se protive', Ziegler u fusnoti navodi:'... poznate neoliberalističke teze, od fiskalne discipline, čvrstih tečaja valuta, liberalizacije gospodarskih aktivnosti, uvoza i izvoza, stranih ulaganja, PRIVATIZACIJU, deregulaciju i tako dalje'.To je bila ubitačna politika znamenitog Roberta McNamare na čelu Svjetske banke, kojoj je on bio na čelu 13 godina, od 1968. do 1981.!Citiram još na str, 161. i ovo: 'Prema Jerryju Manderu, McNamara je ubio više ljudskih bića dok je bio na čelu Svjetske banke nego dok je bio, kao ministar obrane Sjedinjenih Država, vođa rata u Vijetnamu' !!Nekoliko stranica dalje, na str. 167./168. piše i ovo: 'U siječnju 2000. dogodio se potres! Wolfensohnov najvažniji glasnik, najbliži suradnik, JOSEPH STIGLITZ, glavni ekonomist i prvi potpredsjednik Svjetske banke, podnio je ostavku javno OSUĐUJUĆI STRATEGIJU PRETJERANE PRIVATIZACIJE...Da pojasnim i ovo: gosp. Jean Ziegler, ugledni švicarski sociolog, dugo je bio posebni UN-ov izvjestitelj za PRAVO NA HRANU, koji se protivio 'predatorskom kapitalizmu' i stavio na stranu 'onih koji im se protive'.Za gosp. Josepha Stiglitza dovoljno je reći da je 2001.g. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, a da je prije toga bio glavni ekonomist Svjetske banke, a još ranije je bio i profesor ekonomije i financija na prestižnom Columbia University.Evo za ilustraciju što on kaže u svojoj knjizi 'Globalizacija - i dvojbe koje izaziva', na str. 215.: 'Geoge Soros pokazao je da pomoć jednog čovjeka može biti vrlo korisna.... MMF-ovi zajmovi za Rusiju su bili štetni. Ne samo da je zbog tih zajmova, i politike koja je iza njih stajala, zemlja danas još dužnija i još siromašnija (2002.g., op. A.R.J.), te da je TEČAJ OSTAO VISOK I UGUŠIO GOSPODARSTVO; ti su zajmovi trebali osigurati da postojeća grupa ljudi ostane ne Vlasti (KOLIKO GOD DA JE BILA KORUMPIRANA), pa i tako su uspjeli namjerno utjecati na politički život zemlje, možemo reći da su odgodili dublje reforme...' (završen citat).Je li sad jasnije tko vlada Hrvatskom? I tko su njihovi namjesnici u Hrvatskoj? To su Namjesnik republike R.H. Ivo YU-sipović na Pantovščku i Namjesnica Vlade R.H. Jaca Kosor Vlaisavljević u našim Banskim dvorima!Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(Jedini hrvatski socijal-radikal)P.S.: držim da bi bilo vrlo vrijedno pročitati i prethodni, odnosno prvi komentar gosp.

'Nikole', naravno na AMAC-u!Comments (6)

19-10-2010 23:26Nije dovoljno pročitati samo Predgovor!Gosp. 'Nikola', mogli ste barem pročitati nešto više od prve stranice PREDGOVORA Josepha Stiglitz-a njegovoj knjizi 'Globalizacija - i dvojbe koje izaziva'. A čini se da ni tu prvu stranicu niste do kraja pročitali. Evo te posljednje rečenice (skraćeno!): 'No, ako se to želi postići, NAČIN PROVEDBE GLOBALIZACIJE, uključujući i međunarodne trgovačke sporazume... TREBA IZ TEMELJA PREISPITATI'.Još je interesntnija druga stranica predgovora i naročito treća, a onda ravno na petu (o DOGMAMA MMF-a!!) i sedmu, gdje se jasno ocrtava plansko porobljavanje cijelog svijeta (Judeomasonerija i njeni famozni 'PROTOKOLI....'), kroz namjerno stvaranje nejednakosti u svijetu!!!Uostalom, pročitajte na AMAC-u jedan malo kasniji, ali skoro istovjetan članak gosp.

Krešimira Cvitkovića na temu Svjetske banke i gosp. Stiglitza: 'TAJNI PLANOVI

SVJETSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ I MMF-a'. On Vam je već odgovorio

umjesto mene!


Ante Rokov Jadrijević, publicist, BrtoniglaP.S.: Uostalom, evo Vam u Prilogu i tog dragocjenog teksta s Web portala AMAC-Hrvati

(www.amac.hrvati-amac.com), gosp. Krešimira Cvitkovića na temu Svjetske banke

i gosp. Stiglitza: 'TAJNI PLANOVI SVJETSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

I MMF-a'.Utorak, 19 Listopad 2010


Joseph Stiglitz, autor ovog teksta, nije suludi teoretičar zavjera već visokopozicionirani njujorški bankar, najcitiraniji ekonomist na svijetu.
(Svaka sličnost i usporedba s hrvatskim političarima u ovom tekstu je namjerna. Ovo jest priča o Republici Hrvatskoj i njezinoj novijoj povijesti.)

Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Stanford, bivši savjetnik predsjedničkog vijeća Billa Clintona i bivši predsjednik Svjetske banke za obnovu i razvoj odlučio je „progovoriti“ o tome kako moćne zapadne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju i hladnokrvno izazivaju socijalne nemire u mnogim siromašnim i tranzicijskim zemljama diljem svijeta koje „pomažu“. Članak je izvorno objavljen u „The Observeru“, 29 travnja 2001. prije desetak godina. a mi ga prenosimu u prijevodu i obradi dr. Ivana Šimatovića. (Časopis „Svjetlost“).
Original možete pozvati na Googlu: Joseph Stiglitz Observer, četvrti red: IMF's four steps to damnation.

ČETIRI KORAKA DO PROKLETSTVA

Perfidno smišljeni scenarij je slijedeći: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i kadrovsko stanje svake države koja zatraži financijsku pomoć za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovjetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

PRVI KORAK – PRIVATIZACIJA

Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodlžno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kralježnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili u radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. Da bi ušutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka s teškim dalekosežnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. „Možete vidjeti kako im se rašire oči na mogućnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduzeća i ključnih industrijskih poduzeća skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolara“ – kaže profesor Stiglitz.

DRUGI KORAK – LIBERALIZACIJA

Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogučuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-žrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći dio raspoloživog kapitala na „zakonit“ način nesmetano izlazi iz zemlje. Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat pod imenom „krug vručeg novca“.

Novac ili, točnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u zemlju-žrtvu prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, bježi glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom bijegu kapitala državne pričuve mogu „presušiti“ za samo nekoliko dana. Nakon takvog vješto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno traži od vlade zemlje-žrtve da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svjetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala.

„Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv“ – kaže profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu zemlje-žrtve.

TREĆI KORAK – TRŽIŠNO ODREĐIVANJE CIJENA

Tada MMF zemlju-žrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treči korak – tako zvano „tržišno određivanje cijena“. To je lijep izraz za dramatično dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (plaće) i mirovine. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva, te osjetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, slijedi završni četvrti korak.

ČETVRTI KORAK – MMF-ov PROSVJED

Tim prosvjedom je zemlja-žrtva doslovce bačena „na koljena“ i „de facto“ se nalazi pred posvemašnjim gospodarskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i posljednje kapi krvi. Programirano pojačava „vatru“ i podiže socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno pučanstvo, nakon čega su posvuda buknuli žestoki prosvjedi i nemiri.


U tom pogledu je također poučan primjer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povečanja cijene vode. Vješto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-žrtve, a nerijetko dovode i do stečaja vlade.

Taj posvemašnji gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji, vlasnici kapitala mogu po smiješnim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-žrtve u paničnoj rasprodaji.

Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim desetlječima u Trećem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ni pred čim ne prezaju.

Prema profesoru Stiglitzu u planovima MMF-a i Svjetske banke za obnovu i razvoj ponajviše zabrinjavaju dvije bitne stvari:


1. Da se planovi stvaraju u tajnosti i da ih uvijek vodi apsolutistička ideologija kojoj je strana svaka humanost i altruizam. Uz to, oni nikada nisu otvoreni za stručnu raspravu i primjedbe te su tako razrađeni da programirano urušavaju demokraciju u zemlji koja ih nekritički primjenjuje.

2. Da nisu uspješni!


Postoji li zemlja koja je izbjegla ovakvu nesretnu sudbinu? „Da“ – kaže profesor Stiglitz: „Bocvana!“ Njihov trik?

„Odlučno su rekli managerima MMF-a i Svjetske banke: Go home!

Ako je to moćnim predstavnicima svjetskog kapitala mogla reći Bocvana, zar to isto nebi mogla i Hrvatska prije nego bude kasno?

Jeste li zapamtili tko sve zaziva MMF u Hrvatsku, zapamtite ih i sjetite se na izborima: to su neprijatelji Hrvatske i Vaši osobni neprijatelji. njihove maske nisu bitne.

Krešimir Cvitković

1 comment:

Unknown said...

Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broja: 1-443-281-3404