Saturday, November 20, 2010

Devalvirati kunu i smanjiti PDV na 20 posto !!

Uredništvu 'Lider-a', Zagreb

Hrsvijet.net/Plaće moraju pasti 10 do 20 posto Srijeda, 17 Studeni 2010 14:59

Plaće moraju pasti 10 do 20 posto

Interna devalvacija nužna je mjera koju mora provesti hrvatska Vlada ako želi što prije djelovati na rast gospodarske aktivnosti i povećati zaposlenost, suglasni su vodeći hrvatski ekonomisti.

Ta mjera koja bi istodobno poskupila uvoz i pojeftinila izvoz djelovala bi na izvoznu konkurentnost i na uravnoteženje tekućeg račun platne bilance, piše poslovni tjednik Lider. - Interna devalvacija način je da se uravnoteži tekući račun platne bilance, što nije moguće bez pada uvoza. A to se može postići smanjenjem plaća 10 do 20 posto – ističe Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Osim smanjenja plaća i socijalnih transfera nosači interne devalvacije jesu korekcija cijena inputa i pojeftinjenje države.

Smanjiti uvoz i povećati izvoz može se postići i deprecijacijom kune, no to bi prouzročilo inflatornu spiralu, konkurentnost domaćega gospodarstva ne bi porasla, kupovna moć bi bila smanjena i plaće bi svejedno pale.

Izvor: lider

Komentar (1)

Ante Rokov Jadrijevic 23:30 pm

Standardno režimsko blebetanje !!
(prošireni komentar)


Ja o potrebi devalvacije pišem već preko 13 godina, još od doba one loše Matešine Vlade, njenog podpredsjednika Borislava Škegre i ministra financija Bože Prke. I – da se ne zaboravi! - guvernera HNB-a dr. Marka Škreba. A onda su došli još gori: Ivica Račan, dr. Mato Crkvenac, dr. ŽeljkoRohatinski. Nakon njih još i katastrofalni ministar financija Ivan Šuker (zajedno s katastrofalnim Rohatinskim!), a da totalnu i najkatastrofalniju od svih - bezveznjakinju i nesuvislu brbljavicu Zgubidanku-Jadranku Kosor Vlaisavljević više i ne spominjem.

Dakle, sve loše je krenulo od bivšeg predsjednika Vlade Zlatka Mateše, čija je Vlada najprije vrlo skupo sanirala naše tranzicijom i ratom posrnule banke, a onda ih u bescijenje prodala stranim bankama, što naš DORH nije ni pokušao istražiti, premda je Božo Prka odmah nakon toga postao predsjednik uprave Privredne Banke Zagreb, druge po snazi u Hrvatskoj. Znači li to da nitko dosad – već trinaest godina nitko nije posumnjao u postojanje kriminalnih operacija najvećih razmjera u velikoj pljački štednje hrvatskih građana u tome??! A sve je to dopustio – vidi Vraga – tadašnji guverner HNB dr. Marko Škreb, koji je – vidi još većeg čuda! – bio od strane londonske judeomasonerije u London City-ju proglašen 'guvernerom godine' (kao prošle godine i njen drugi agent – dr. Željko Rohatinski, također dugogodišnji, ali i sadašnji guverner HNB !!).


A taj spomenti Zdeslav Šantić?? Je li taj 'stručnjak' možda ikad čuo za fantastičan uspon Kine do No.1 u svijetu? I je li dumao na temelju čega je došlo do fenomenalnog uspona Kine?
I zašto taj Zdeslav Šantić konačno ne otvori svoj prozor i malo pogleda van – da vidi što se dešava u svijetu i koji su najnoviji trendovi, naročito onih 'Gospodara svijeta' iz Londona i New Yorka!


Dakle, uspon Kine je nastao na 40 posto podcjenjenom kineskom juanu! To već desetak godina jako ljuti USA, no uzalud. Kina je za USA prejaka, jer je danas najzdravija i najjača svjetska ekonomija!! Stoga je i USA pognula glavu, te i sama uzastopno deprecira svoj US dolar. A to slijede i sve ostale najjače svjetske ekonomije, osim najgluplje njemačke Vlade!!

A da podsjetim: ja sam Rohatinskom prije skoro četiri godine predlagao programiranu deprecijaciju kune po stopi od 0,5 posto mjesečno. Znači, godišnje za 6 posto. U dvije godine 12 posto, u tri godine 18 posto. E, a sada je za to kasno! Jer je spomenuta politička i režimska bagra našu Hrvatsku dovela na rub bankrota – i to čitave Države, a ne samo ove naše glupe Vlade!

Sada bi trebalo devalvirati kunu za (najmanje) 10 posto, uz daljnje depreciranje po 1,0 posto mjesečno i - pazite sad! - smanjenje PDV-a na 20 posto! itd., itd., itd.!

Tako bi se dobio prostor za radikalne strukturalne rezove: ukidanje 250 suvišnih / nesamostalnih općina i gradova (najbolje ponovnim osnivanjem starih kotareva!!), smanjenje broja državnih službenika za 20.000, poresko rasterećenje uz reinvestiranje dobiti, uz restrukturiranje brodogradnje i naše poljoprivrede, kao i rasterećenje i nov uzlet našeg turizma. Itd., itd., itd.

Dakle, umjesto rasprodaje naših brodgradilišta, željezara, rafinerija nafte, PIK-ova, hotela (itd.), sve to u bescijenje, te kvartalno zaduživanje u tuđim bankama po desetak milijardi kuna ili 600-700 milijuna eura, bilo bi bolje devalvirati i/ili deprecirati našu kunu. Time bi se okrenuli sami sebi i najprije povratili svoje unutarnje tržište, koje smo nepromišljeno izgubili zbog enormno precijenjene kune, odnosno zbog umjetne a ne tržišne cijene kune!

Znači, devalvacija i/ili deprecijacija kune je sada najbolja proaktivna mjera koja nam stoji na raspolaganju!

Na kraju pitanje: a tko bi mogao uspješno izvesti tu veliku operaciju – devalvaciju ili postupnu ali znatnu deprecijaciju kune, te smanjenje PDV-a na 20 posto?

Nitko od gore spomenutih velikih štetočina! Ni HDZ, ni SDP, ni HNS (prepotentnog Rade Čačića)!! Još manje guverner HNB dr. Željko Rohatinski, koji ovih dana žurno priziva MMF kako bi ga spasio od neumitne deprecijacije ili devalvacije kune! To je ujedno i jedino što je 'dobro' radio Rohatinski: kočio deprecijaciju kune, što je inače glavni zadatak MMF-a!

Vrijeme je da se pokrene Predsjednik Republike i to s potpuno novim timom svojih savjetnika! Dakle, treba nam nova i energična Vlada nacionalnog spasa!

Ne trebaju nam nikakvi novi izbori - barem ne još dvije godine! Za Boga miloga - koga da ponovo biramo? Zar da ponovo biramo ovu istu svekoliku postojeću političku klasu, odnosno kastu, odnosno - BAGRU ??

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

Hrvatski socijal-radikal

(dovršeno 18. nov./stud. 2010)

No comments: