Saturday, November 13, 2010

UZORITOM KARDINALU VINKU PULJIĆU

By e-mail: from Fra Andrija Planinić, Mostar 13. nov./studeni2010.

******

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Mostar

88000 MOSTAR, p.p. 17

Br. 172/2010.


UZORITOM KARDINALU VINKU PULJIĆU

SARAJEVO

Nakon odluke iz Sarajeva o deložaciji kardinala Vinka Puljića iz dijela upravne zgrade Nadbiskupije u Sarajevu sa zahtjevom da taj dio pripadne Fadilu i Emini Smajović, udbaškoj obitelji koja je "zaradila" stan špijuniranjem djelatnika Nadbiskupije, članovi Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar su na svojoj sjednici koja je održana 9. studenog 2010. zaključili da je navedeni čin potvrda i nastavak višestoljetne prakse.

Ovaj slučaj nas vraća u komunističko razdoblje kada katolici, za razliku od pravoslavaca i muslimana, a na prvom mjestu svećenici i franjevci - 66 ubijenih hercegovačkih fratara-, časne sestre i ugledni katolici, nisu imali nikakva prava osim da budu ubijeni i da napunjaju kazamate - 91 hercegovačka fratra osuđena na preko 348 godina robije, u njima gnjiju i ostave svjedočanstvo vjernosti Bogu, Crkvi i narodu.

Nadalje, spomenuta sudska odluka podsjeća nas na brojna izvršenja smrtne kazne i oduzimanja posjeda, što je turska vlast bez odgovornosti tijekom četiri stoljetnog zulumćarenja provodila nad franjevcima, katolicima i njihovom imovinom na području Bosne i Hercegovine, što svjedoči franjevačka dokumentacija i Kronike. Nažalost, koliko je poznato, nije izdana ni jedna jednorečenična "ahdnama" kojom bi se zaustavio mač ili koje ubojito oružje u ruci bilo kojeg muslimana da ne udari na franjevca i katolika, a od čega su i tada istovjernici poturice Mehmeda Sokolovića i na jednoj i drugoj strani bili zaštićeni.

Da taj vapaj - po starom običaju, ne bi dopro do ušiju velikih, pronađeni su brojni popuzani koji su se pobrinuli da hrvatski narod nema svojih medija - ni svog kanala na TV u Sarajevu, a ni vlastite TV u Mostaru, kako ne bi "zatrovali" zrak, gdje žive ili bi trebali zaživjeti, odnosno teritorij koji ponovno treba biti muslimanski.

Dalekovidna kraljica Katarina Kosača predala je 1478. oporučno vlast nad Bosansko-hrvatskim kraljevstvom i katoličkim pukom Svetoj Stolici, pa podsjećam apostolskog nuncija da preuzme odgovornost i potrebu zaštite ne samo crkvene imovine, nego katoličkog puka i potakne da Crkva i na našim stranama dobije svoje medije.

U ime solidarnosti, za razliku od vapaja višestoljetnih pobijenih katolika i franjevaca u Bosni i Hercegovini - samo u Hercegovini su partizanski komunisti pobili preko 17.500 katolika, a u turskom razdoblju ni broja im se ne zna - sa preko 136 - franjevaca - nisu uspjeli zatvoriti jezike neprijateljskih medija da se ta vijest proširila cijelim svijetom. To je poruka potrebe važnosti medija - prvenstveno dalekovidnice i hrvatskog naroda na početku 21. stojeća.

Nedavno poruka o deložaciji je još jedna stoljećima uhodana i dokazana nepravedna poruka ne samo kardinalu Puljiću i katolicima nego i cijelom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Dragi kardinale Vinko, uime 1178 mostarskih napretkovaca poručujem Vam da niste sami, uz Vas su budnici koji iz povijesti uče i poručuju da opraštamo, ali ne možemo zaboraviti zatornike katoličanstva, svećenstva, franjevaštva, redovništva, katolika i kršćanske civilizacije - dok se ne pokaju i dadnu zadovoljštinu.

Uz Vas smo, Oče kardinale.

uz pozdrav,

fra Andrija Nikić,

predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar
Mostar, 10. studenoga 2010. god.No comments: