Friday, November 26, 2010

Privatizacija Ine bila je samoubojsvo iz zasjede

AMAC-Hrvati.com/ Privatizacija Ine bila je samoubojsvo iz zasjede/ Petak, 26 Studeni 2010


Privatizacija Ine bila je samoubojsvo iz zasjede

(uz komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Na pitanje tko je štitio hrvatske interese u privatizaciji odnosno prodaji Ininih dionica MOL-u zastupnici vladajući i oporbe danas su u saborskoj raspravi opet imali različite odgovore, kao i u saborskom istražnom povjerenstvu za privatizaciju Ine o čemu je izvješće podnijela predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec.

Zgrebec je uvodno rekla kako su 10 zaključaka šestomjesečnog rada povjerenstva predložili članovi povjerenstva vladajuće većine, dok oporbeni imaju izdvojeno mišljenje.

- Svi daljni postupci zacementirani su prvim ugovorom iz 2003. u kojem su MOL-u data neprimjerena upravljačka prava - kazala je HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin,

a SDP-ov Gordan Maras uzvratio joj je da je HDZ-ova Vlada ta koja je potpisala da MOL može prodati komapaniju kada želi.

Lovrin je najavila da će HDZ podržati zaključke povjerenstva jer, kako navodi, nakon uvida u dokumentaciju i saslušanja svjedoka daju točnu i istitinu sliku o privatizaciji Ine.

- Prva privatizacija Ine nije bila provedena na transparentan način, a bila je i štetna jer smo od svjedoka čuli da je Ina u trenutku prodaje bilo dobrostojeće poduzeće na tržištu, no procjena tržišne vrijednosti Ine nije učinjena - navela je Lovrin.

Dodala je kako je MOL, iako se radilo o prodaji (25 posto plus jedne dionice), postao strateški partner bez i jedne plaćene kune.

- Još uvijek ne znamo da li su upravljačka prava dodatno plaćena i gdje su ti novci, pa proizlazi da je 2003. bilo pogodovanja MOL-u - ocijenila je Lovrin.

Gordan Maras je pak naveo da će, što god da se desilo u privatizaciji Ine, istina biti ona koju želi HDZ i što većina izglasa, bez obzira što je realno.

Pritom je kazao kako su iskazi svjedoka na povjerenstvu bili kontradiktorni vezano uz drugi dio privatizacije.

- Dopustili ste MOL-u da upravlja kompanijom sa samo dva posto upravljačkih prava više i da se s njom ponaša kao da je njegova - kazao je Maras.

Odgovorio je Ani Lovrin da se prodaja prvog dijela odvijala sukladno zakonu o privatizaciji Ine i da su svi postupci bili javni, no, dodao je, "činjenice ne vrijede, nego vrijedi ono što paše HDZ-u".

Zato će, kako je rekao, SDP, kada dođe u poziciju, pokrenuti postupak pregovora oko izmjene međudioničkog ugovora s MOL-om i pokušati promjeniti štetne stvari koje su iz HDZ-a ugradili.

Josip Salapić (HDZ) mu je odvratio kako o ozbiljnosti SDP-a govori i to što su od povjerenstva htjeli napraviti šou program pa je, dok su sjednicama nazočili novinari, trajalo po tri i pol sata, a bez kamera je završilo za manje od pola sata.

HNS-ov zastupnik Zlatko Koračević smatra, kao i SDP, kako će rezultat rasprave biti rezultat volje većine, a privatizaciju Ine u drugom koraku ocijenio je blamažom.

- Želim vjerovati da će institucije pravne države, od državnog odvjetništva nadalje pomoći da prava istina izađe na vidjelo - zašto je izručena Ina - kazao je i ocijenio da je Hrvatska, nakon naftne, izgubila i plinsku neovisnost.

S ocjenom da je Hrvatska izgubila naftnu i plinsku neovisnost složio se i Boro Grubišić (HDSSB).

- Čelnici od 2000. do danas izvršili su, slikovito, samoubojsvo iz zasjede, kada je riječ o privatizaciji Ine - zaključio je.

(Hina)



Comments (1)

26-11-2010 17:10

Kad se dvoje svađaju...

.... oboje ne mogu biti u pravu, ali oboje mogu biti u krivu!- izjavio je 1985./86.g. stari iranski/perzijski Ajatolah Lari !

A kada nešto krene u krivo (kao kada mlado drvo posadiš u krivo!), onda je glavni krivac onaj koji je to krivo i započeo!

(Kako kad je Milošević 'krivo' počeo svoj V. osvajački rat Srbije na Balkanu).

U slučaju INE u ovom novom dobu, krivac je onaj patuljak Ivica Račan, kao i ostala dva patuljka koji su mu bili rame uz rame: Mesić i Tomčić!

To je bilo u doba vladavine Račanove 'Koalicije narodnih izdajnika! (koja se, evo, iznova stvara u Kastvu).

A onda su na vlast krajem 2003.g. došli hohštapler Sanader i njegov Zloduh Vladimir Šeks i nastavili to krivo djelo. Dakako, posrednik je bio Ciganin-Predsjednik Stipe Mesić, koji je u svemu tome pokušavao (i uspijevao!) zaštititi interese svoje i Putinove UDBO-DRUŽBE ADRIA ! (Sada taj posao uspješno nastavlja Jaca Kosor Vlaisavljević!).

Slijedeću epizodu ćemo gledati/slušati/ čitati početkom veljače iduće 2011.g.!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
(hrvatski socijal-radikal)

Registered

Ante Rokov Jadrijević

No comments: