Thursday, March 6, 2008

Kada će već jednom prestati ta pomama Ljubljane?

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist 1.-5. mart 2008.g.

(ante-rokov-jadrijevic.blogspot.com)

Komu Treba: Mr. Vincent Degert,

ambasador UE, Zgb.

Kada će već jednom prestati ta pomama Ljubljane?

Nakon vapaja našeg premijera Sanadera da Hrvatskoj, u ovoj situaciji kolektivnog pritiska iz EU na Hrvatsku zbog proglašenja našeg ZERP-a, ne preostaje ništa drugo osim dileme: «ili ZERP ili EU?», javili su se neki naši stalni (i lažni!) dušobrižnici iz Ljubljane, prije svega Jelko Kacin, koji Sanaderu nude svoju licemjernu «pomoć» u vidu svojih savjeta. Evo kako to radi Jelko Kacin (koji je prije 15-tak godina naglo iskočio iz svog dotadašnjeg mraka na glavnu ljubljansku političku scenu): «Sanader je sada u teškomu stanju i njegova izjava govori da je stjeran u kut, pa mu treba pomoći jer je talac svoje koalicije. Ako ne može riješiti banalnu teškoću (ZERP, op.a.) mnogo teže će riješiti osjetljivija pregovaračka poglavlja»-izjavio je novinarima u Briselu slovenski zastupnik u europskom parlamentu Jelko Kacin, a to je nama prenio «Večernji list», kroz pera svog dopisnika Stojana.De Prata i svoje novinarke Deane Knežević, dne 27. 2.2008.g.

«Od ulaska Hrvatske u EU 2009.g , prema tome, nema ništa, pa će pasti potpora hrvatske javnosti članstvu u EU. No, nadam se da se hrvatska javnost nakon događaja u Beogradu probudila» - dodao je Kacin.

Dakle, umrijet ćemo od smijeha, ako «od ulaska Hrvatske u EU 2009.g neće biti ništa»!!

Jadni Kacin – znači - misli da se hrvatska javnost tek sada probudila, što je teška zabluda Ljubljane, jer se hrvatska javnost probudila još 1971.g., a potom i krajem 1989.g., čim se zaljuljala gnjila i trula Srboslavija (koja se do tada skrivala pod lažnim imenom Jugoslavija).

Otkad je ispuzao iz nekog svog tajnog bunkera ispod Starog Grada u srcu Ljubljane, Jelko Kacin se odmah vinuo do položaja slovenačkog ministra obrane, koji je dotad držao gosp. Janez Janša. Mi koji smo dotad dobro poznavali slovenačku političku scenu, našli smo se u čudu – odakle sad ovaj Kacin? Možda iz istog bunkera iz kojeg je ispuzao i Zmago(slavac) Jelinčić? Pretpostavka je logična, jer su se obojica smjesta silovito okomila na Hrvatsku, ćeš da je Hrvatska bezobrazna i drsko prisvaja slovenačka povijesna područja, primjerice cijelu Istru i «Reku» (do Riječine!), prisvaja slovenački Žumberak, prisvaja slovenačko Međimurje, pa čak i slovenački Karlovac, itd. Zar nije Kacin kao slovenački ministar obrane drsko odbijao da povuče slovenačke vojnike s hrvatske Svete Gere, i zar smo zaboravili kako je Janša zveckao oružjem 1993.g. pod našim Kaštelom i pred Savudrijom, hoteći povratiti «slavu Vojvodine Kranjske» (kako je navodno bilo po Valvazoru), ali ne samo slavu nego i «njeno» ozemlje. Evo ga opet u pomoć svom dičnom Jožku Jorasu u našim Mlinima, podno naše Plovanije i našeg Kaštela nad Dragonjom. Pogledajte njegovu novu granicu na Google Earth-u!!

Dobro se svega toga ponovo prisjetiti, kada naš premijer i njegovo novo klepetalo dr. Andrija Hebrang pokazuju kukavičluk i kolebljivost glede pune primjene našeg ZERP-a u našem dijelu Jadrana. Evo zornog dokaza: odmah nakon što je formirana nova Sanaderova koalicijska Vlada, dr. Andrija Hebrang je već 3. siječnja 2008.g. izjavio u srpskom Novom listu iz Rijeke i udbaškom Glasu Istre, u velikom članku «Hebrang protiv ZERP-a jer nam više šteti nego koristi», rekavši da «financijska šteta koju sada trpimo zbog neprimjene ZERP-a iznosi 300 milijuna eura godišnje, samo kad se radi o talijanskim ribarima. Međutim, u usporedbi s tim financijska šteta koju bi Hrvatska pretrpjela zbog usporavanja pristupanja EU-u nekoliko je puta veća».

Nevjerovatno je kako je dr. Hebrang toliko opčinjen (samo) financijskom stranom ZERP-a, dočim zaboravlja nacionalnu, socijalnu, natalitetnu, suverenističku i teritorijalnu komponentu ZERP-a! A čudno je i to novo odsustvo svakog nacionalnog dostojanstva kod dr. Hebranga. Očito je da je za njega Hrvatska glavni «troublemaker» na Jadranu! A zašto? Samo zato što brani ono što je njeno i to po starom i dobro znanom načelu: «Tuđe nećemo, svoje ne damo!». A to smo naslijedili iz starorimskog prava: «Tko se posluži svojim pravom, nikome ne čini nepravdu», ili na latinskom: «Qui iure suo utitor, nemini facit iniuriam»! Nažalost dr. Hebrang samo 20-tak dana kasnije, u srpskom Novom listu iz Rijeke od 25. siječnja 2008.g. skoro triumfalno objavljuje: «Hrvatska ne primjenjuje ZERP» (iako je stupio na snagu 1. siječnja 2008.g.!), te dodaje: «nijedan propis ne primjenjuje se s danom stupanja na snagu (??) nego tek nakon što se kaže da počinje njegova primjena, odnosno kada se donesu provedbeni akti (na «sveto nikada», zar ne?!, op.A.R.J.). Očekujem da će se ovih dana sa Slovenijom, Italijom i EU pronaći rješenje kada će se koji dio ZERP-a primjenjivati. Do dogovora se neće primjenjivati».

Dakle, po dr. Hebrangu (kao novom klepetalu dr.Sanadera!) «ZERP se ne primjenjuje». Znači, Sanader izvršava zapovijed Olli-ja Rehna od 31. prosinca 2007.g. «ZAUSTAVITE ZERP (Novi list od 31.12.2007.). Jer Olli Rehn zahtijeva velik i nepodnošljiv miraz od Hrvatske, kao uvjet za prijem u EU!

A mi Semper Paratusi za dom spremno odgovaramo «Zaustavite Olli-ja Rehna! I zalupimo mu naša vrata pred nosom! Konačno, zašto bi EU ponovo sjela za Sanaderov pregovarački stol, za koji je Sanader opet poziva, kada se «ZERP opet ne primjenjuje»?? Što bi EU još dobila? Sanader je ionako već unaprijed skinuo svoje gaće i postavio se četveronoške pred Olli-jem Rehnom! Naprotiv, zašto Sanader ne zatraži od Olli-ja Rehna da i Italija i Slovenija odustanu od svog «ZERP-a»?! Ili svo troje, ili nitko! Zašto se Sanader konačno ne osovi na svoje noge i zauzme dostojanstven, a i nešto borbeniji i nepopustljiviji stav?

Dakle, što reći na svu ovu gomilu gluposti, koju je dr. Hebrang kao novo Sanaderovo klepetalo morao odraditi umjesto svog Gazde Sanadera? Evo što: ono što dr. Hebrang i njegov Gazda Sanader «očekuju da će ovih dana (to jest pred više od mjesec dana! op.A.R.J.) sa Slovenijom, Italijom i EU pronaći rješenje kada će se koji dio ZERP-a primjenjivati», to njih dvojica očekuju već više od četiri godine! I cijelo to vrijeme nam Sanader neprestance baca prašinu u oči! A na početku je dr. Hebrang bio odlučno protiv odgađanja primjene našeg ZERP-a, a onda su počele ove njegove tragične mijene... Odjednom je Sanader postao nova svetinja dr. Hebrangu! Stoga se dr. Hebrang krotko pokorava Sanaderu i pristaje da Hrvatska (po)dijeli svoj suverenitet na svom dijelu Jadrana sa Slovenijom, Italijom i EU. A to je, dakako, izdaja, pa i veleizdaja! Za to se u kritičnim i prijelomnim trenucima opstanka naroda i nacije ide na vješala ili pod giljotinu! Stoga pozivam: probudite se, osvijestite se, trgnite se dr. Hebrang! Zar da Hrvatska umjesto gospodara svog dijela Jadrana postane podstanar Republike Italije na Jadranu?

Jasno je da nam dr.Hebrang iz godine u godinu sve više šteti, pa nije čudo da ga je pokojni Predsjednik dr. Franjo Tuđman onako brzo «škartirao» s mjesta ministra obrane R.H. Naime, po dr. Hebrangu nam je i Domovinski rat više štetio nego što nam je koristio. A slično je bilo i s dr. Sanaderom, kojeg je također Predsjednik Tuđman onako brzo «škartirao» iz hrvatskog MVP-a, jer se pokazao ispod razine dostojanstva svog visokog položaja, na koji je očito na čudan način bio zalutao ili je bio «lansiran» iz nekog tuđeg tabora. Predsjednik Tuđman je bio potpuno u pravu što nije trpio takve kukavelje i defetiste u svom VONS-u!

A propos Sanadera, valja reći da se je on obznanjivanjem lažne dileme (s početka ovog teksta) «Ili ZERP ili EU» ustvari skrivao iza leđa predsjednika republike Mesića, a što je i sam priznao! Evo te njegove izjave: «Ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da se na dnevnom redu mora naći pitanje «ili ZERP ili Europska unija» (V.L., 27.2.2008.). Dakako, Sanader je ustvari ciljao na novo odustajanje od ZERP-a! On se stalno ponaša i ponašao se kao noj koji uvijek zabija svoju glavu u pijesak čim ugleda opasnost, glupo misleći da će samo tako nestati opasnost.

Mene je osobno strah od novog Sanaderovog hohštapleraja, kojim je vladao Hrvatskom protekle četiri godine, kao i dr. Hebranga koji bi mogao ponovo poslužiti Sanaderu kao smokvin list.

Slično dr. Hebrangu drži se i zloglasna antihrvatica Vesna Pusić (njih dvoje su se u zadnjih 20-tak dana na vrlo čudan način jako približili u svojim stavovima, ali ostavimo to za slijedeći put!). Vesna Pusić je na istoj stranici N.L.-a sa Sanaderom kazala: «Ponos gdje ne treba», razloživši to ovako. «Trebali bismo se koncentrirati na to što je smisao ZERP-a, a ne na to da ZERP tretiramo kao pitanje nacionalnog identiteta i ponosa, jer u tom slučaju nema rješenja».

Stoga nas nije nimalo iznenadilo da je nakon desetak dana Vesna Pusić, umjesto Zorana Milanovića (!), izabrana za predsjednicu Odbora za praćenje približavanja EU-u! To nas ne smije iznenaditi, jer je očito da Sanader sprema odstupnicu u slučaju da njegov sadašnji koalicijski partner, principijelni i uspravni Hrvat aristokratskog kova Josip Friščić, predsjednik HSS-a, bude kategorično protiv novog odgađanja ZERP-a, što je sve izvjesnije čini. Naime, Sanader će u tom slučaju sklopiti novu koaliciju s Vesnom Pusić i njenom HNS (Hrvatskom Nenarodnom strankom), a Vesna Pusić će postati (za početak!) «samo» ministrica europskih integracija, dakle, ono što je ranije bio Neven Mimica iz SDP-a i Kolinda Grabar-Kitarović na početku svog ministriranja! Tako će se malo-po-malo Sanaderova Vlada pretvoriti u novu «Koaliciju narodnih izdajnika», kao što je bila ona Račanova, kad je u nju, umjesto uspravnog i ponosnog Dražena Budiše, ušao ljigavi Jozo Radoš sa svojim ljigavim «foteljašima» tipa Ive Škrabala, Godeka i ostalih. Gosp. Ivica Račan se pred kraj svog života vidljivo pokajao zbog te svoje greške (ne samo prema Draženu Budiši, nego i prema odbačenom dr. Zdravku Tomcu!), te je za svog nasljednika sasvim ispravno odredio gosp. Zorana Milanovića. Ali stara garda «foteljaša» iz SDP-a pritišće i pritišće... no i to ostavimo za slijedeći put!

I na kraju da spomenem i najnoviju mijenu «našeg» neprimjerenog i često promjenjivog predsjednika republike Stipe Mesića. Ovaj put je on za srpski Novi list od 1. ožujka ove 2008.g., na pitanje novinara «jesu li istinite informacije da će Hrvatska uskoro i službeno odustati od ribolovne komponenete ZERP-a, izjavio: «Radi se o tome da mi za dvije godine prihvaćamo standarde koji u ekologiji i ribolovu vrijede za zemlje Europske unije. Taj period treba prebroditi, a to možemo jedino tako da već sada anticipiramo ono što slijedi za dvije godine. Očekujem da se u tom smislu nađe rješenje».

Što reći na ovu najnoviju u beskrajnom nizu Mesićevih gluposti? Koliko je Mesić do sada sjajno «anticipirao» ono što nam je slijedilo za dvije godine, danas svi jasno vidimo, jer se Hrvatska pod njegovim predsjedavanjem non-stop vrtila u krug, kao mačka koja stalno lovi svoj vlastiti rep. Ali nimalo slučajno, jer Mesić vraća svoj izdajnički dug «pokajnika» pred Gazdama Haaškog suda, koji su ujedno i Gospodari svijeta! Drugim riječima, Mesić već pet godina klepeta o tome kako će Hrvatska za dvije godine ući u EU, moleći svog crnog Boga da se to nikad ne dogodi, jer je njegov stari «Papa» (odnosno «Hazjajin») umro 1953.g. u Moskvi, a evo se sada pomalja novi «Papa» na ruskom prijestolju, novi Mesićev «Spasioc»!

I da završim ovako: na Sanaderovo i Mesićevo «ili ZERP, ili EU?», mi Semper Paratusi za dom spremno odgovaramo: «Tuđe nećemo, svoje nedamo. Ne damo svoj ZERP! Jer ZERP nam je važniji od EU! U svakom slučaju, i nasuprot dr. Hebrangu, koji nas zajedno s Vesnom Pusić zapravo vodi prema njihovom pravom cilju: ni ZERP, ni EU!

A možda bi bilo dobro poslušati i našeg dr. Davora Vidasa, direktora norveškog pomorskog instituta «Fridtjof Nansen»: I ZERP I EU! (pod uvjetom da EU odustane od nekih svojih prljavih ucjena prema Hrvatskoj).

Što se mene osobno tiče, ja sam za ono moje staro: «Granicu sa Slovenijom vratiti na Dragonju» («Vjesnik», 1.rujna 2001.g.).

Ante Rokov Jadrijević

No comments: