Tuesday, March 4, 2008

POKVARENI “KONTRAPLAN” DUBRAVKA MERLIĆA

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., 26. ožujak 2006.g.

Uredništvu Fokus-a (objavljeno)

POKVARENI “KONTRAPLAN” DUBRAVKA MERLIĆA

Prvi put sam, dne 24. ožujka 2006.g., od početka do kraja gledao toliko razvikanu HTV-ovu emisiju “Kontraplan”, voditelja Dubravka Merlića. Dosad sam mislio i držao da takve tendenciozne i pokvarene TV emisije može bez imalo srama i obraza kreirati i voditi samo Denis Latin (inače daleko najviše - dvostruko plaćeni novinar Galićeve Televizije). Međutim, gosp. Merlić ga je čak u nečemu i nadmašio!

Dakle, to je bila emisija posvećena tzv. “aferi Šepić, odnosno prašini koja se digla u javnosti nakon što je sudac (i nesuđeni predsjednik Visokog Trgovačkog suda u Zagrebu) gosp. Nenad Šepić optužio Glavnog Državnog odvjetnika g. Mladena Bajića, da suce drži u pokornosti, tako što ne rješava kaznene prijave protiv njih (dakle, poznatom Udbinom taktikom “keep pending-a”- kako su mi objasnili u centali Amnesty International-a u Londonu 1984.g.), te ga još optuživši da je i osobno zainteresiran za stečaj donedavno vrlo unosne tvrtke “Dalma” – koji stečaj vodi njegova supruga, itd. Slično tomu, sudac Šepić je optužio i bivšeg predsjednika Ustavnog suda g. Jadranka Crnića i njegovog sina Ivicu Crnića, donedavnog predsjednika Vrhovnog suda i bivšeg ministra pravosuđa (!!), zbog vrlo sumnjivog pravosudnog pogodovanja i odgađanja stečaja moćne “Zagrebačke banke”. Spomenuo je i vrlo sumnjivu pretvorbu i privatizaciju te iste “Zagrebačke banke”, a u tom kontekstu i njenog moćnog direktora g. Lukovića, itd

Dobro je da je naša javnost konačno iz meritornih usta čula i saznala pravi format našeg Ustavnog suda (kojemu sam se i ja uzaludno žalio prošlog ljeta, zbog krivotvorenja izbora i izbornih rezultata u mojoj Općini Brtonigla). Dobro je da smo dobili potvrdu naših najdubljih sumnji da su nam Vrhovni sud i Ustavni sud donedavno bili privatno vlasništvo klana moćne obitelji Crnić! Sada se vidi sva šteta koju su svojim čitateljima učinili glavni urednici Vjesnika, Fokusa i Hrvatskog lista (iz Zadra), kad su odbili objaviti ono moje dramatično pismo-upozorenje od 6. travnja 2005.g., pod naslovom Dr. Ivica Crnić ne može biti predsjednik Državnog izbornog povjerenstva!!. Nakon toga, i zbog toga je g. Ivica Crnić “demisionirao”!

Dakle, glavna je tema Merlićevog “Kontraplana” trebala biti: “vladaju li doista neformalni lobiji hrvatskim pravosuđem?”, kako je to u javnost ovih dana iznio sudac Nenad Šepić, i da li sve to smišljeno i podmuklo prikriva upravo Glavni državni odvjetnik g.Mladen Bajić? Nažalost, o tome nije bilo niti jedne jedine riječi u tom Merlićevom “Kontraplanu”!

Povrh toga, sudac Šepić je optužio i g. Slavka Linića, bivšeg potpredsjednika koalicijske Račanove Vlade, za niz kriminalnih radnji pogodovanja krupnoj privatizacijskoj pljački SDP-ovih privrednih moćnika, posebice navodeći sumnjivu privatizaciju rovinjskog TDR-a, Zagrebačke banke, itd., itd.

A umjesto da najprije dade podužu uvodnu riječ sucu Nenadu Šepiću, gosp. Merlić je prepustio sav svoj novinarski teren gosp. Slavku Liniću, koji je sam vodio tu emisiju (!) kako mu se htjelo i prohtjelo, te je on, Linić taj Merlićev “Kontraplan” pretvorio u svoj poznati, plitki i primitivni politički miting, hvaleći na sva usta “fenomenalno poštenu” i “slavnu” koalicijsku Vladu g. Ivice Račana, u kojoj je on vršio “skromnu ulogu” potpredsjednika Vlade! Tako je g. Slavko Linić sam potrošio više od 60 posto vremena te emisije i tako spriječio razvijanje te “javne” televizijske rasprave u njemu neželjenom smjeru.

Ostala trojica sudionika tog čudnog i pokvarenog “Kontraplana” gosp. Merlića, sudac Nenad Šepić, ugledni stručnjak dr. Žarko Primorac i gosp. Roglić, poznati poduzetnik, nisu takorekuć mogli ni otvoriti usta – posebice ne gosp. Šepić, koje mu je Merlić odmah, i na svakom njegovom novom pokušaju, upadao u riječ, tako da g. Šepić nije stigao ni replicirati g. Liniću, a kamo li reći nešto i o drugim svojim optužbama, naročito na račun Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ili pravosudnog, sudačkog i odvjetničkog klana obitelji Jadranka i Ivice Crnića! Umjesto toga se sve svelo na jednu malenu i davnu (bla-bla?!) aferu stečaja zagrebačke “Derme”, još iz 1998.g. ( koji je završio još 2002.g.!). Taj stečaj je vodio jedan sudac Visokog Trgovačkog suda u Zagrebu, iza kojega je u to vrijeme (navodno) čvrsto stajao ondašnji predsjednik tog suda g. Nenad Šepić.

Interesantno, optužujući suca Nenada Šepića da je iz stečajne mase “Derme” protuzakonito posudio 3 milijuna kuna (koje je potrošio za renoviranje i djelomičnu adaptaciju Visokog Trgovačkog suda u Zagrebu), g. Slavko Linić nije ni pokušao (a Merlić ga je od toga još i štitio!) objasniti hrvatskoj televizijskoj javnosti kamo je “nestao” ogroman novac iz njegove propale “Riječke banke” (ne mislim samo na onih stotinu milijuna dolara, koji su tobože netragom nestali, nego i na vrlo sumnjivu prodaju te Linićeve riječke pajdaške i udbaške banke , najprije Nijemcima, a potom i Austrijancima!), kamo je nestalo 68 milijuna dolara koje je Račanova Vlada dotirala Brodogradilištu “Viktor Lenac” u Rijeci (tobože za spašavanje radnih mjesta u privatnoj firmi njihovog pajdaša inž Damira Vrhovnika), kamo je završilo onih 1,4 milijarda kunskog duga, odnosno “gubitaka” tog istog brodogradilišta (??!!), te kako je to on, Linić na svoju ruku , brže-bolje i bud-zašto prodao dubrovački hotel “Excelsior” i još nekoliko drugih hotela svojemu stranačkom miljeniku Goranu Štroku; kako je on, Linić, onako lako otpisao bogata INI-na naftna nalazišta u Sibiru “Bijele noći”, itd., itd.

Dakle, i ovdje se ponovilo: Kadijama se žališ, kadije te tuže, Kadije ti sude”! Žališ se Merlićima (i S.Linićima), oni te tuže (S.Linić i D. Merlić), a oni ti i sude! Javno. Na “javnoj” Galićevoj Televiziji. i za takvu televizijsku svinjariju im moraš (po zakonu!) još i platiti TV-pretplatu!

Ima li toga još negdje u Europi??

Nažalost, ostalo je netaknuto, odnosno nenačeto, zašto se gosp. Mladen Bajić, kao Glavni državni odvjetnik R.H., nije ni pomaknuo iz svoje pravosudne nirvane u posljednjih četiri godine svog prvog mandata na tom visokom i (ne)odgovornom mjestu? Dakle, još od 2002.g., otkad je pravosudni slučaj zagrebačke “Derme” čuvao u svojoj ladici , kako bi držao u svojoj pokornosti (čitaj: ucjeni!) glavne aktere te afere i tako lukavo manipulirao čitavim našim pravosuđem! I nama svima stalno bacao prašinu u oči! I kako to da je unatoč svemu tomu g. Mladen Bajić nedavno u našem Saboru jednoglasno dobio još jedan četverogodišnji mandat na tom visokom pravosudnom položaju?

A “Bajićev zamjenik Dragan Novosel je priznao da državno tužiteljstvo godišnje dobije tristotinjak prijava protiv sudaca i državnih odvjetnika, te je odbacio tvrdnju da ti predmeti stoje u ladicama bitno duže nego bilo koji drugi.” (citat iz članka novinara Sergeja Abramova u Novom listu i Glasu Istre, od 23. ožujka 2006.g., str.6.).

Voila! Znači da nam godinama sude sumnjivi, nedostojni i nečasni suci, čije krivične prijave u svojim ladicama čuva gosp. Mladen Bajić, Glavni državni odvjetnik R.H., i to po nekoliko godina! Jesu li, dakle, to oni suci koji godinama zadržavaju, zavlače, koče i opstruiraju suđenja notornim kriminalcima, koji imaju čak i po stotinu krivičnih prijava protiv sebe, pa ipak i dalje potpuno slobodno dilaju drogu, švercaju oružje, trguju djecom ili mladim ženama, koje prodaju u “bijelo roblje” po Zapadnoj Europi, itd.?

Nedavno je, dne 24. veljače 2006.g., u najboljoj radijskoj emisiji “U mreži Prvog”,

koja se emitira svakog radnog dana u 07.30 sati, a koju je vodio vrsni novinar Miroslav Zadro, iznesen primjer narko-dilera Nikše Cvitanovića iz Vela Luke, koji je krivično prijavljivan čak 92 puta! Poslije silnih zavlačenja, te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Dubrovniku, Nikša Cvitanović je nepravomoćno (!!) osuđen na osam mjeseci zatvora – i to po samo jednoj prijavi iz 2001.g. !! Dakle, on je još na slobodi, slobodno dila drogu dalje, slobodno kamatari, slobodno siluje, slobodno šverca, itd.

Samo tri dana kasnije naš novi ministar unutarnjih poslova gosp. Ivica Kirin brani sebe i svoju policiju od optužbi da je ona svemu tomu kriva, žaleći se da njegova policija podigne i po nekoliko stotina krivičnih prijava protiv nekoliko poznatih kriminalaca, ali te prijave završe u nečijim ladicama i tamo čame godinama!

A onda se “iznenada” dogodi krvavo ubojstvo (navodnog i zloglasnog) šefa albanske mafije Ljuljzima Krasnićija usred Zagreba! I tako saznadosmo da je protiv dotičnog Ljuljzima Krasnićiji bilo podnijeto čak 32 krivične prijave; nijedna nije procesuirana, jer su sve završile u ladicama g. Mladena Bajića! Sada opet sve prijeti da se Zagreb ponovo pretvori u Čikago iz 1934.g. ili Texas iz 1872.g., kao i prije nekoliko godina, kad su bili likvidirani također “Nedodirljivi” Špejtim Tači, Tomo Šakota i Vjeko Sliško, čija ubojstva ni do danas nisu rasvjetljena, a kamo li sudski procesuirana. A naš Mladen Bajić uživa u svojoj pravosudnoj nirvani, koju mu je benevolentno produžio naš Sabor R.H. Isuse Bože!!

Bože, što čekaš, što ne udaraš”, rekao bi ovdje i sada stari dobri Soljženjicin!

Dakle, što su cijelo to vrijeme radili suci, kojima je leđa čuvao g. Mladen Bajić, Glavni državni odvjetnik R.H.? Nisu li i oni suučesnici svega toga? Konačno, tko je tu Capo mafioso? Ili još preciznije: Tko je tu Capo Udbo-mafioso, druže Mladene Bajiću?! (Sjećate li se još mog pisma-stajališta Tko je glavni Gospodar kaosa u našem pravosuđu?, od 12. srpnja 2005.g.?).

Nije li vrijeme za najveću uzbunu – kako u našem “pravosuđu”, tako i u našem Saboru?!! Predlažem hitnu izmjenu zakona o sudovima i uvođenje hitne suspenzije i nečasnog otpusta onih sudaca čije prijave g. Mladen Bajić čuva u svojim ladicama duže od godinu dana! Isto tako, predlažem da Sabor hitno opozove svoju nesmotrenu i ishitrenu odluku o produženju mandata g. Mladenu Bajiću, koju je donio na svojoj sjednici prije desetak dana. A odmah potom da razmotri i pitanje nečasnog otpusta Mladena Bajića iz našeg pravosuđe i bilo kakve druge državne službe!

Semper paratus Croatiae!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(Hrvatski socijal-radikal)

No comments: