Saturday, November 2, 2013

" brak ne spada u ljudska prava, te da se ona ne krše nepriznavanjem istospolnih brakova."

Dnevno.hr/ Udruge traže od Sabora prijedlog ocjene ustavnosti referenduma/
subota, 02. studenog 2013. u 13:44

Autor: HINA

Udruge traže od Sabora prijedlog ocjene ustavnosti referenduma


Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske danas su od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražili da Saboru predlože da odmah Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja koje predlaže inicijativa U ime obitelji, ističući da se o pitanjima ljudskih prava ne smije odlučivati na referendumu.

Udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako moguće raspisivanje referenduma po kojemu bi se u Ustavu brak definirao kao zajednica muškarca i žene zadire u područje ljudskih prava.

No, upozoravaju, unatoč tomu što su članovi Vlade i predstavnici SDP-a kroz svoje izjave u javnosti pokazali kako su svjesni da se o pitanjima ljudskih prava ne bi nikada trebalo odlučivati na referendumu, Vlada je, tvrde, odbila zaštititi prava manjina.

Podsjećaju i na izjavu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, koja je tijekom nedavne ILGA Europe konferencije u Zagrebu izjavila kako je njezino duboko uvjerenje "da pitanja ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine".

"Nažalost, unatoč tome, Vlada je odbila zaštiti ljudska prava manjina od referenduma, opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma.

Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava", ističu udruge.

Stoga od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zahtijevaju da zauzmu jasan stav vezano za ovo pitanje kao pitanje ljudskih prava, te predlože Hrvatskom saboru da odmah uputi Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma.

Najavljuju da će svoje zahtjeve u tom smislu u utorak, 5. studenoga u 10 sati uručiti predstavnicima tih saborskih odbora.


Autor: HINA

******


Komentari (2)

Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla
Postoji jedna inherentna greška u hrvatskom jeziku: to je riječ "obitelj", koja se koristi umjesto riječi "Porodica"!!

Da se u gornjoj priči koristi riječ "porodica", umjesto riječi "obitelj" (obitavati), onda istospolne zajednice ne bi imale što tražiti u našem Ustavu i u našim životima !
Jer, radi se prije svega o pravu na život, a život se rađa samo u porodicama - što ne mora biti slučaj u "obiteljima"!!
Dakle, Ustav mora posebno štititi život, porod, porodicu, majku i dijete! Naglašavam: Majku i Dijete !

Stoga predlažem da se Ministarstvo obitelji smjesta preimenuje u Ministarstvo za zaštitu majke i djeteta, te... (ostalog), a nipošto homoseksualnosti i sličnih izopačenosti!

Drugo (ali ne manje važno!): Država mora štititi svoj narodni NATALITET i poticati ga na zdrav i razumljiv način,
a lezbijkama iz Rijeke i Sanji Juras treba konačno zatvoriti vrata svih medija! Jednako kao i "pederima".
To što oni jesu, nije nacionalni problem, a i ne može biti predmet nikakvog "PONOSA", jer se nitko normalan ne ponosi svojom bolešću, a još manje svojom perverzijom! ("cum perverso, perverteris!", gospođice Sanja Juras!

NO PASARAN !!
Dragutin Junković · Česti komentator · Brezova

Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu (2010, slučaj Schalk i Kopf) donio je jasnu presudu da " brak ne spada u ljudska prava, te da se ona ne krše nepriznavanjem istospolnih brakova."

 Dakle, tko krši ludska prava i čija ?
            Odgovor · 3 · Ne sviđa mi se · Prati objavu · Prije 57 min.



No comments: