Wednesday, November 13, 2013

Vrdoljak nema izbora: Odlazak MOL-a iz INA-e je poraz za hrvatski proračun, ali ni alternativa nam ne pomaže



Dnevno.hr/ Vrdoljak nema izbora: Odlazak MOL-a iz INA-e je poraz za hrvatski proračun, ali ni alternativa nam ne pomaže/09. studenog 2013.


Autor: L. B.

Vrdoljak nema izbora: Odlazak MOL-a iz INA-e je poraz za hrvatski proračun, ali ni alternativa nam ne pomaže

(slijede dva oštra komentara Ante Rokova Jadrijevića)


Odlučimo li mi kupiti njihove dionice to će nas će koštati puno više nego što smo ih mi prodali njima, a prodaja nekoj trećoj strani znači da nemamo utjecaja na to tko će nam biti novi strateški partner. Priča se da bi potencijalni novi kupac mogao biti s istoka, točnije iz Rusije, Turske, Kine, Kazahstana ili Azerbejdžana. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je preuzeo ulogu glavnog pregovarača u ovom slučaju.  

Kakav je Vrdoljakov plan, još se ne zna. Hoće li postati novi Khuen-Hedervaryitaj Hrvat koji brani interese Mađara u Hrvatskoj) ili će se nagovoriti svoje kolege u Vladi da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice. U oba slučaja nema sretnog završetka za Hrvatsku.

Iza zatvorenih vrata odvija se rat između Vlade RH i Uprave mađarskog MOL-a oko prava na INA-u. Je li u pitanju politički ili financijski rat, teško je procijeniti, jer je predmet prodaje dionica INA-e već odavno razgovor o politici, a ne o odnosu dvoje velikih dioničara.

Skupilo se tu puno toga, istraga protiv Zoltana Tamasa Hernandija da je dao mito Sanaderu za povoljnu kupovinu dionica INA-e, odluka Hanfe (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) da se MOL-u ne dopusti kupnja upravljačkog udjela u INA-i, tj. 51 % dionica. Da, MOL i Vlada su uvijek imali prilično napete odnose.

U proteklom tjednu se njihovo neslaganje u mišljenjima pretvorilo u javni sukob.

Vrhunac tog sukoba bio je kad je MOL dao zeleno svijetlo svom Odboru izvršnih direktora da počnu s pripremama za prodaju svog udjela u INA-i, što je nekih 49 % dioničkog udjela.

Težina ove odluke MOL-a je užasno velika, a može se protumačiti na dva načina. Možemo to protumačiti kao MOL-ovo "pokazivanje mišića", gdje žele dati Vladi do znanja da su oni gazde i da ih naš državni vrh ne može zastrašiti. Prilično argumentirana odluka kad pogledamo koliko ih je državni vrh kočio u njihovom poslovanju.

Naravno, Hrvatskoj nije u interesu da stranac bude vlasnik energetskog koncerna u državi. Takav razvoj situacije nije nužno kritičan, ali se može odraziti tako da Hrvatska popusti i dopusti dopusti MOL-u kupovinu još 2 % INA-e i tako postane većinski vlasnik. To bi bila sramota, ali bi ju mogli Mađarima skupo naplatiti. Mogli bi osmisliti takav ugovor da predstavnici Hrvatske budu većina u Nadzornom odboru INA-e i tako blokirati odluke Uprave koje nam nisu po volji.

Puno veće su posljedice ako Mađari stvarno misle prodati svoje dionice.

Ako MOL odluči prodati svoje dionice, ne znamo što nas čeka. Za početak, dionice INA-e su porasle u vrijednosti u zadnjih pet godina i prodajom dionica će Mađari sigurno zaraditi. U vremenu između kraja 2008. godine i danas, vrijednost dionica je porasla gotovo dva puta.

Trenutna vrijednost jedne dionice je oko 3800 kn, te je MOL-u zajamčen profit. Odlučimo li mi kupiti njihove dionice to će nas će koštati puno više nego što smo ih mi prodali njima, a prodaja nekoj trećoj strani znači da nemamo utjecaja na to tko će nam biti novi strateški partner.

Priča se da bi potencijalni novi kupac mogao biti s istoka, točnije iz Rusije, Turske, Kine, Kazahstana ili Azerbejdžana.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je preuzeo ulogu glavnog pregovarača u ovom slučaju. Kakav je Vrdoljakov plan, još se ne zna. Hoće li postati novi Khuen-Hedervary (čitaj Hrvat koji brani interese Mađara u Hrvatskoj) ili će uspjeti nagovoriti svoje kolege u Vladi da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice?

U oba slučaja nema sretnog završetka za Hrvatsku.


Autor: L. B.

******


Komentari (10)

·  
Marijan-Pavo Bošnjaković · · Česti komentator
Sad svi moramo kusati to što je politička bagra skuhala , tako su se ponašali sa svime što iole vrijedi - sve ste razjebali idioti , odgovarati trebate za to

·  
Čarli Vuk · · Česti komentator · Vukovar

oni koji su ispod stola prodali nacionalni simbol trebaju odgovarati za veleizdaju i zabraniti im da se bave politikom...sdp=hdz

·  
Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla
Ma, nema potrebe da Hrvatska (tu ne podrazumijevam ovu šalabajzersku S-Linićevu i Milanovićevu Vladu!!) otkupi SVE dionice od Mađara!

Dovoljno je da Hrvatska otkupi samo sedam posto dionica koje drži sama mađarska Vlada i da povrati svoja UPRAVLJAČKA PRAVA (!!), koje je onaj prljavi ministar S-Linić prodao Mađarima2003.g. i to samo mjesec dana uoči onih parlamentarnih izbora u jesen 2003. g., kada je svima bilo jasno da Račanova Vlada hametice gubi te izbore!

Dakle, tada su Račanovi ŠTAKORI brže-bolje pokupili najmasniju PROVIZIJU od Mađara!

A što je u međuvremenu (ne)radio Mladen Bajić?? Jer, da je Mladen Bajić - na čelu DORH-a - radio svoj posao, šteta je mogla biti pet puta manja!

Pitanje: tko će suditi Mladenu Bajiću? Jer,"kad mačke nema, onda ŠTAKORI KOLO VODE!!".

·  
Tata Tomy · Česti komentator · Programer u Dalmaconsult, d.o.o

Kažete: "dionice INA-e su porasle u vrijednosti u zadnjih pet godina"... zdrav razum govori da se onda dobro poslovalo... zašto onda nešto mijenjati - neka i dalje dobro posluje i donosi dobit :D

·  
Ivan Chago · Česti komentator · Radi u: Berlin, Germany

INA je gotova, kad Mađari odu, razvalit će se ko kanta,.nakon Šternove pljačke i davanja Bjelih noćiju u bescjenje, samo fali još i ovo.

Nisu Mađari glupi, vidjeli su da puše novce sa Šternom i ekipom, vrjeme je da uteknu prije no što ih pokopa. ko zna možda Štern uloši lovu u INA, iovako je najbogatiji čovjek u HR, vlasnik Arene i cijelog kvarta u ZG.
Bježe Mađari od naših masona.
Bravo gospodine Chago!! Posebno nam je dragocjena Vaša informacija da je, citiram: "Nisu Mađari glupi, vidjeli su da puše novce s Šternom i ekipom, vrjeme je da uteknu prije no što ih pokopa. ko zna možda Štern uloši lovu u INA, iovako je najbogatiji čovjek u HR, vlasnik Arene i cijelog kvarta u ZG."

Pet plus !!
Odgovor · Sviđa mi se · 10. studeni u 2:08

No comments: