Thursday, July 24, 2008

MESIĆEV OSMI ZAPADNO-BALKANSKI SUMMIT

Ante Rokov Jadrijević, politički kritičar, Brtonigla 22. srpanj 2008.
(www. Semper Paratus Croatiae.com)

Uredništvu Web portala amac.hrvati-amac.com


MESIĆEV OSMI ZAPADNO-BALKANSKI SUMMIT
NA UDBINIM BREONIMA

Još prije šest godina pokušao sam upozoriti hrvatsku javnost da nam Mesić od Brijuna pravi svoju Adu Ciganliju (20. kol. 2002.g.), ali mi to već tada potpuno račanizirani Vjesnik nije htio objaviti. U međuvremenu su Brijuni ponovo postali Breoni (kako to već više od pola stoljeća govore domaći ljudi u Fažani). U to sam se i osobno uvjerio, kada sam od početka 2003. pa do rujna 2004.g. živio godinu i pol dana u Fažani i sve to gledao svojim očima. Tu veliku podvalu je vrlo lukavo izvela Mesićeva udbaška svita s Pantovščaka, podvalu u kojoj će svjetski proslavljeni glumac Rade Šerbedžija i njegov novo-osnovani Teatar Ulysses poslužiti kao trojanski konj za odvlačenje pažnje hrvatske javnosti od suštine stvari, odnosno ključnih događanja na Breonima, a to su redoviti ljetnji summiti naše bivše balkanske „braće“. Pod plaštom „umjetnosti“ podvaljivana je Mesićeva subverzivna balkanska politika protiv vlastite države, kojoj je nažalost na čelu.

Dakle, već osmu sezonu predsjednik Stepan Stepa Mesić nam od naših Brijuna, odnosno Udbinih Breona, pravi svoju Jugo-srpsku Adu Ciganliju. Evo, opet se i ovog ljeta na Breonima sjatila ona već dobro poznata balkanska ciganlija, sva nestrpljiva za tobožnji novi susret sa svojim „svjetski proslavljenim glumcem“ Radom Šerbedžijom, a kao dobro plaćena publika će tamo jamačno prisustvovati i tako ugledni gosti kao Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Suzana Jašić, Alen Budaj, Ivan Fumić, pa Drago Hedl, Boris Dežulović, Marinko Čulić (i druge splitske „Fekalije“), te Zdenko Duka, Drago-Carlos Pilsel, Matija Babić, Davor Butković (Judoni-Škudoni), Gordan Malić, Jasna Babić, Boris Pavelić, Ivanka Toma (engleska veza), Ivan Zvonimir Čičak, Žarko Puchovsky, Ivo Banac-Jovanović i ostali tutti quanti! A sigurno će inkognito tamo boraviti i poznati slovenački udbaški špiclov i provokator Zmago Jelinčić.

Na programu osme sezone Kazališta Ulysses na Breonima ovog ljeta će neizostavno opet biti i Shakespeareov Kralj Lear, u kome će se Mesićev, Manolićev i Lončarev Kralj Rade opet izrugivati našem Prvom i jedinom (!) predsjedniku, pokojnom dr. Franji Tuđmanu. Čudno je da ove godine neće biti i Euripidove Medeje, odnosno Euripidove Mire Furlan, u njenom i Šerbedžijinom providnom političkom spektaklu blaćenja svoje bivše Domovine. Umjesto nje će nam biti podvaljena nova predstava, odnosno premijera Romeo i Julija 1968. (odnosno, Šezdesetosma), kao spomen na posljednju svjetsku eksploziju utopijske energije, kako to najavljuje Šerbedžijina drugarica Lenka Udovički, redateljica te premijere. Dakle, njen naglasak će biti na utopijskoj energiji, a ne na onom što smo mi tadašnji beogradski studenti upočetkom lipnja 1968.g. zahtijevali, a to je bilo: Dole crvena buržuazija! Znači, mi smo tadašnji beogradski studenti bili vrlo konkretni i antikomunistički raspoloženi, a nimalo utopični! Dakle, čeka li nas opet neka šerbedžijanska podvala?!
Na Breonima je već igrala predstava Kaligula, po motivima iz djela francuskog književnika i priznatog filozofa Alberta Camus-a (filozofija apsurda i iluzija). Ta predstava predstavlja jednu dobro organiziranu balkansku koprodukciju (K. Ulysses, k. Gavella Darka Stazića – dakle, ne može bez Stazića – G.T. Budva, Ohridskog ljeta, i Mittelfesta iz furlanskog Čedada (Cividale-a). Znači, opet tutti quanti!

Neće faliti ni neizostavnog M. Krleže (sjećamo li se još njegovog crvenog vjetra?). Što bi bio Šerbedžija bez Krleže? Dakle, bit će Balada Petrice Kerempuha, a bit će tu ponovo i Pijana noć 1918. (ali neće biti ništa o opskurnom Jugo-zločincu Grgi Angjelinoviću i Jelačić placu 5. prosinca 1818.g., odnosno njegovim prosinačkim žrtvama!!). To očito ne spada u zadatak Radi Šerbedžiji!

Znači, bit će prostora za prljave šerbedžijanske manipulacije tekstovima, za njegov skupi balkansko-ciganski spektakl blaćenja svoje bivše Domovine!

Ali to nije ništa prema onom što će se dešavati iza Šerbedžijinih leđa, iza kojih će naš Ciganin-Predsjednik održavati svoj osmi zapadno-balkanski summit – koji će djelomično ići i u nastavcima. Jer unatoč svim njegovim nastojanjima, još nikome nije uspjelo složiti Tragične balkanske 'rogove u vreći'!

A na kraju nešto osobno:

Sjećaš li se Stipe što sam ti govorio u Katićevoj 16 u Zagrebu ljeta 1998.g.?!
Sjećaš li se što sam te pitao i što si mi odgovorio?
Pitao sam te otkud ti zajedno s Manolićem, a ti si mi odgovorio:
pa čovjek se zajebe u životu. A ja ti nisam povjerovao. I ti si to znao.

Dakle, ni ova ti podvala neće proći! No pasaran!

Ante Rokov Jadrijević
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: