Tuesday, November 27, 2007

G. ROHATINSKI, IMA NAM ALTERNATIVE, ITEKAKO IMA!

G. ROHATINSKI, IMA NAM ALTERNATIVE, ITEKAKO IMA!

Ante Rokov Jadrijević, publicist, Brtonigla 18. stud. 2007.
Uredništvu Web portala www. amac. hrvati-amac.com

Pročitao sam prije četiri dana veliku reportažu u Novom listu, odnosno Glasu Istre, s konferencije za novinare guvernera Hrvatske narodne banke gosp. Željka Rohatinskog, održane 13. studenog 2007.g. Članak je bio naslovljen: «Hrvatskoj prijeti inflatorni udar». U njemu su bila dodana dva manja okvira s naslovima: «Šuker: Ne treba dizati paniku» i drugi: «Jurčić: U HDZ-ovom mandatu inflacija skočila 50 posto». A jučer sam na Internetu, odnosno na Amac-Hrvati mreži pročitao i izvrsan članak «Rohatinski – Kralj Artur i vitezovi u Busiji», autora koji se potpisao inicijalima AK.

Moj dojam je ostao da je u prvom članku dr. Željko Rohatinski malo previše branio inače vrlo konfuznu gospodarsku i financijsku politiku Sanaderove Vlade, a u drugom da je autor malo previše branio politiku dr. Željka Rohatinskog, za kojeg sam ja još prije tri godine tvrdio da je on samo revnosni «poslovođa» MMF-a i Svjetske banke u Hrvatskoj i ništa više.

Dakle, meni je posve očito da konačno puca čir argentinskog sindroma u Hrvatskoj. I dok se većina naših građana osjeća kao da smo u stanovitom predinfarktnom stanju, naš ministar financija g. Ivan Šuker nam poručuje «ne treba dizati paniku». A ja mislim da je krajnje vrijeme zvoniti na uzbunu! Stoga ovaj tekst ima upravo tu namjenu. Naime, ne samo da Hrvatskoj prijeti inflatorni val, nego je on već stigao još prije tri i pol mjeseca, točnije 1. kolovoza ovog ljeta 2007.g., kad su poskupili kruh, mlijeko i mliječni proizvodi, a onda je stigla i nova devalvacija američkog dolara, zbog koje je cijena barela nafte najprije skočila na 90 dolara po barelu, da bi ovih dana, nakon novog pada američkog dolara već probila i psihološku barijeru od 100 dolara po barelu nafte.

Guverner HNB g. Rohatinski tvrdi da se inflacija (koja, kakva inflacija?) u Hrvatskoj već popela na 4,7 posto, a da bi do kraja godine mogla dostići i pet posto. On, Rohatinski, vjerojatno misli na inflaciju novca, odnosno naše kune, a većinu nas mnogo više zanima inflacija cijena, i to ne toliko porast cijene kavijara u Banskim dvorima i na Pantovščaku, koliko inflacija cijena živežnih namirnica. A po tim životno najvažnijim mjerilima je inflacija cijena osnovnih namirnica već premašila 10 d0 15 posto. Dakle, dok mi mislimo na «unutarnju inflaciju cijena», dr. Rohatinski cilja na «uvoznu inflaciju» (njegove riječi!), odnosno porast deficita platne bilance Hrvatske, koji se povećao s lanjskih 7.7 posto na 8,6 posto ove godine.

Nažalost, dr. Željko Rohatinski je kazao: «Ali, nema nam alternative». Kako li to zvuči fatalis-tički beznadno. Međutim, to se odnosi samo na njegov osobni obzor, u kojemu je on zarobljenik MMF-a i Svjetske Banke. A u tom tijesnom okviru njemu doista «nema alternative», jer su naši političari, uključujući i Rohatinskog, rasprodali sve oblike našeg državnog suvereniteta, a prije svih bankarski, odnosno financijski. I ako nastavimo ovako, jedina nam je alternativa sigurni slom i propast.

Pa ipak, još nije sve propalo. Postoji jedan vrlo efikasan, premda gorak lijek i sve ovisi od doktora koji ga daje teško bolesnom pacijentu. Ako doktor bude dobar, onda će i pacijent ozdraviti. To je ponovno preuzimanje suvereniteta nad našom nacionalnom valutom – hrvatskom kunom. Svima nama na Zapadu je već dobro poznato je da je glavni cilj MMF-a i Svjetske banke uništiti nacionalne ekonomije malih država, kako bi one postale totalne ovisnice o njihovom kapitalu i obvezne uvoznice američke, engleske i francuske robe. To je kolonizatorska politika MMF-a i Svjetske banke, koja upravo u dr. Rohatin-skom i njegovom zamjeniku dr. Borisu Vujčiću ima svoje vjerne sluge. Zna se da jaka kuna već više od deset godina uništava naše gospodarstvo, a prije svega proizvodnju. Deprecijacijom kune (kao što je to ponovno uradio Japan nakon odlaska s vlasti američkog predsjednika Ronalda Reagana, a pogotovu Kina, koja je svoj juan namjerno postavila 40 posto ispod svoje realne vrijednosti), mi bismo potpuno preokrenuli ovu bezizlaznu situaciju, te od totalno uvozničke postali zdrava izvoznička država. Pogledajmo samo zdrave primjere oko sebe. Nije nimalo slučajno da SAD već šest godina vrši veliki pritisak na Kinu da revalvira (aprecira) svoj juan, kako bi se ogromni kineski izvoz u Ameriku i u Europu nekako obuzdao, smanjio i prestao gušiti njihovu proizvodnju. Dakle, ima nam alternative, gosp. Rohatinski, itekako ima, samo treba imati petlju oduprijeti se pritisku Zelene lihvarske internacionale judeo-masonerijske osovine London-New York-Washington!

Uostalom, da je ovaj moj stari prijedlog (star više od deset godina, a posljednji put prije dva mjeseca u jednom mom tekstu kojeg čak ni Amac-Hrvati mreža nije htjela objaviti), itekako dobro utemeljen, pokazuje nedavna nova velika deprecijacija američkog dolara. Dakle, američki dolar je samo u proteklih četiri godine deprecirao više od šezdeset posto! O tome naši mediji uporno šute. Međutim, nema u tome ama baš nikakve tajne: SAD i njeni promašeni ratovi u Iraku i Afganistanu su jako povećali ionako ogromni američki državni dug (koji je prije tri godine bio premašio 9.000 milijardi dolara), a koji već prijeti velikom kolapsu SAD-a. Stoga se SAD spašava velikom deprecijacijom svoje valute i štampanjem nekoliko stotina milijardi novih novčanica dolara, kako bi tim sve bezvrednijim zelenim papirićima smanjila pritisak svojih vjerovnika, među kojima su najveći Japan, Europska unija i Kina (a sve više i Indija!). Svijet se približava propasti SAD-a, koja bi se mogla dogoditi u slijedećih tri do pet godina. Htjeli mi to ili ne, ali i Hrvatska će morati učiniti isto, te deprecirati pa čak i deval-virati svoju kunu. “Jer nema puta naokolo”!! Uostalom, bolje da propadne kuna nego Hrvatska!

Bilo je već prošle tri godine nekoliko uglednih hrvatskih ekonomista i financijskih stručnjaka koji su upozoravali da je Hrvatskoj potrebna veća deprecijacija kune, pa čak i devalvacija. Ali naše vodeće marionete na vlasti neće ni da čuju tako nešto. Umjesto toga, režimski mediji su zaduženi da za sve pitaju režimske stručnjake, koji svoja mišljenja mijenjaju čim se promijeni neka hrvatska Vlada. Spomenuo bih ovdje dr. Vanju Kalogjeru i dr. Branimira Lokina. Dobro se sjećam kako su oni 1998.g. snažno zagovarali devalvaciju kune, da bi dolaskom na vlast Račanove Koalicije 3. siječnja 2000.g. naglo “promijenili ploču” i počeli zagovarati jaku kunu. Naprotiv, dr. Vladimir Novotny i drugi su stalno ukazivali na pogubnost jake kune za naše hrvatsko gospodarstvo. Njih se nažalost nije slušalo, nego ih se ignoriralo i potpuno isključivalo iz javnosti.

A dr. Ljubo Jurčić, ugledni ekonomist i kandidat za budućeg predsjednika hrvatske Vlade nas “tješi” da je “u HDZ-ovom mandatu inflacija skočila 50 posto”, prešućujući da je i u prethodnom mandatu Račanove Vlade inflacija skočila i više od 50 posto, i to usprkos tada daleko nižim cijenama energenata na svjetskom tržištu! A i kod njega nije jasno o kojoj to on inflaciji govori? Svi izbjegavaju govoriti o inflaciji cijena i stalnom padanju životnog standarda hrvatskog stanovništva. Sanader se doduše ponaša kao pijani milijarder i predizborni kockar koji cijeli svoj budžet (naš državni proračun!) stavlja na kocku kako bi dobio i ove izbore, dijeljeći šakom i kapom ciljanim slojevima građana državni novac. U tomu mu priskače u pomoć njegov ministar Šuker sa svojim bezbrojnim lažnim statistikama, koje su krajnje selektivne, po znanom načelu: “statistika naša dika, što poželiš to naslika!”. A po podacima dr. Rohatinskog ove godine rast državnog duga je “samo” 10,6 posto, što njega osobno jako tješi, jer je “2006.g. rast duga bio 13,3 posto, što je “znatno usporavanje rasta duga”, koji bi do konca godine mogao iznositi 32,3 milijarde eura. Dakle, ne hvale se da su zaustavili rast duga ili da-Bog-da smanjili naš inozemni dug, nego smo, Bože moj, samo “smanjili stopu rasta duga”. To su, eto, glavni uspjesi Sanaderove Vlade. Doista “veličanstveno”.

Ante Rokov Jadrijević
(hrvatski socijal-radikal)

No comments: